Regne Unit

La incertesa marca uns comicis clau per a la consecució del Brexit

May, que va apostar per avançar les eleccions per donar més legitimitat a la negociació a la sortida de la UE, veu perillar la majoria a Westminster

La incertesa marca uns comicis clau per a la consecució del BrexitEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 47 milions de ciutadans britànics estan convocats avui a les urnes per a una de les votacions més importants al Regne Unit des de la II Guerra Mundial, ja que els comicis serviran per decidir qui serà l’encarregat de pilotar la sortida del país de la Unió Europea.

La candidata a la reelecció, la conservadora Theresa May, mai ha abandonat el lideratge a les enquestes, però els més de vint punts d’avantatge que tenia sobre el laborista Jeremy Corbyn a l’inici de la cursa electoral, ara fa set setmanes, s’han reduït fins al punt de posar en dubte si aconseguirà ampliar la majoria de 17 diputats que defensa actualment a Westminster.

Una campanya qüestionable, l’impacte de dos atemptats terroristes i l’entrada en escena del seu passat com a titular d’Interior –un departament des del qual va reduir en 19.000 el nombre d’efectius policials– han deixat molt tocada una primera ministra que s’havia animat a l’avançament electoral per ampliar el marge de maniobra per al Brexit.

Per completar el quadre, Corbyn ha sorprès el seu propi partit amb una evolució que sembla haver sufocat els temors d’una aniquilació electoral de l’esquerra britànica. Tot això, malgrat un retorn a les essències més pures del socialisme, amb una proposta per a una societat més igualitària i un model basat en major despesa, més impostos i més Estat.

La convocatòria anticipada, en tot cas, ha resultat contraproduent per a una primera ministra que comptava que el descrèdit del seu rival convertiria la cursa cap a Downing Street en un passeig cap a l’hegemonia conservadora. L’aposta li ha sortit cara, i en les jornades prèvies a la cita amb les urnes May ha hagut de lluitar per cada vot, alhora que s’ha vist perjudicada per la seva gestió en una matèria clau com ara la seguretat.

Una enquesta difosa ahir per la firma demoscòpica Opinium atorga la victòria als conservadors amb un 43% dels vots, enfront del 36% que obtindria el candidat laborista. Amb tot, altres sondejos publicats durant els últims dies indiquen que la distància entre els dos grans partits s’ha escurçat fins a gairebé l’empat.

CONFIRMEN QUE IGNACIO ECHEVERRÍA VA MORIR EN L'ATAC

Després de quatre dies d’incertesa, la família del ciutadà espanyol Ignacio Echeverría va confirmar ahir que és una de les víctimes mortals de l’atemptat de dissabte a Londres. Echeverría va morir mentre intentava defensar amb un monopatí una dona que estava sent atacada per un dels tres autors dels fets. Echeverría havia nascut a Ferrol (la Corunya) fa 39 anys i després va viure a Las Rozas, a Madrid. Es va traslladar a Londres a treballar el febrer de l’any passat al banc HSBC. Paral·lelament, la policia va trobar al riu Tàmesi un cos que seria el d’un francès desaparegut des de l’atemptat. Es tracta de Xavier Thomas, de 45 anys. Amb aquesta nova víctima s’eleven a vuit els morts en els atacs terroristes.

tracking