espanya

Moix deixa Anticorrupció per l'escàndol de la societat a Panamà

José Manuel Maza accepta la dimissió tot i no veure “cap tipus d’il·legalitat o irregularitat” en el cas

Moix deixa Anticorrupció per l'escàndol de la societat a PanamàEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manuel Moix va renunciar com a cap de la Fiscalia Anticorrupció espanyola, arran de la polèmica sobre la seva participació en una societat radicada a Panamà.

Després d’un breu mandat de tres mesos, Moix s’ha vist obligat a presentar la seva renúncia irrevocable després d’aquesta última polèmica. La dimissió ja s’esperava des de dimecres, però finalment va decidir plegar ahir davant el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, qui va voler deixar clar que en el comportament de Moix no hi ha hagut “cap tipus d’il·legalitat o irregularitat, ni tan sols incompatibilitat”.

“M’ha presentat fa uns minuts la seva renúncia per motius personals. I, després de parlar amb ell, i ja que ha insistit que ho fa de manera irrevocable, no he pogut convèncer-lo. No puc obligar a algú que al·lega motius personals a seguir”, va indicar Maza.

El diari Infolibre va publicar que Moix posseeix el 25% d’una societat constituïda al paradís fiscal de Panamà el 1988, i propietària d’un xalet a la Collado Villalba (Madrid) valorat en 550.000 euros. Moix i els seus germans van heretar la societat després de la defunció dels seus pares, i l’han mantingut després de declarar-la a Hisenda. El fiscal va dir haver-se assabentat de l’existència d’aquesta societat quan van morir els progenitors, però el mateix diari va publicar després dades que contradiuen aquesta versió.

Les tres associacions de fiscals van celebrar la dimissió per “necessària”, a causa del “risc” que consideren que suposava la permanència de Moix per a la “imatge” de la institució. Des del govern, que va passar del suport públic a Moix al silenci, es va deixar al ministre de Justícia, Rafael Catalá, la reacció al cessament, en unes declaracions en les quals va expressar el respecte per aquesta decisió “personal”, alhora que va coincidir amb Maza en les seves apreciacions.

En resposta a les veus que ahir van clamar pel cessament també de Maza, el titular de Justícia va ser taxatiu en assegurar que “no hi ha cap element nou” quant a la gestió del fiscal general que porti a promoure un canvi al capdavant d’aquesta institució.

La dimissió “arriba tard i malament”, va dir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, mentre que el líder de Podem, Pablo Iglesias, va veure insuficient “el cap de Moix”, que és, en la seva opinió, una “peça en l’engranatge de la trama”. També el secretari general de Ciutadans, José Miguel Villegas, va opinar que la renúncia arribava “malament i tard” i va considerar “preocupant” que Maza no apreciés motius per cessar-lo.

Ara, Moix tornarà al Tribunal Suprem, d’on va sortir quan va accedir al càrrec, i serà la tinent fiscal Anticorrupció, Belén Suárez, la que assumeixi les funcions fins que es nomeni un substitut.

tracking