TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

egipte

Almenys 28 morts en l'atac contra un autobús de cristians coptes

Un grup d’homes armats tiroteja el vehicle mentre es dirigia a un monestir

Almenys 28 morts en l'atac contra un autobús de cristians coptesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terrorisme va tornar a colpejar ahir a la minoria cristiana copta a Egipte, que va veure, malgrat l’estat d’emergència, com 28 fidels morien en un tiroteig perpetrat per deu homes contra un autobús que es dirigia al monestir de Sant Samuel, prop del poble d’Al-Adua, al centre del país.

Diferents imatges retransmeses per la televisió estatal van mostrar la duresa de l’atemptat. Segons el ministeri d’Interior, els atacants, que anaven en tres cotxes tot terreny, van envoltar l’autobús i van començar a disparar arbitràriament contra el vehicle. A l’interior també hi havia nens que, segons la llista difosa per les autoritats egípcies, van morir, entre ells dos menors de 2 i 4 anys.

L’autobús circulava per una car­retera del desert Occidental egipci a la província de Minia, al sud del país, quan es va veure sorprès per un atac que a l’hora del tancament d’aquesta edició encara cap grup havia assumit. Les dues desenes de ferits van ser traslladats a quatre hospitals als pobles de Magaga, Al-Adua, Bani Mazar i Matay. La policia va imposar un cordó de seguretat a la zona i va redoblar els esforços per mirar de localitzar els assaltants.

La minoria cristiana copta ha estat víctima de diversos atemptats els últims mesos, com el passat 9 d’abril, diumenge de Rams, quan el grup terrorista Estat Islàmic va cometre dos atacs a les catedrals de Sant Jordi, a la ciutat de Tanta, al delta del Nil, i de Sant Marc d’Alexandria, en els quals van morir 46 persones. De fet, a partir d’aquestes accions, el president egipci, Abdelfatah al Sisi, va declarar l’estat d’emergència en tot el país, i va desplegar forces de l’exèrcit als voltants de llocs públics i esglésies per protegir-los. Igualment, a la província del Nord del Sinaí, on té la seva base el grup Wilayat Sina, la branca d’Estat Islàmic a Egipte, l’estat d’emergència està vigent des del 2014. Així mateix, l’11 de desembre passat un terrorista afiliat a EI es va fer explotar a l’interior de l’església de Sant Pere, situada al costat de la catedral copta de la capital egípcia, i va matar a una trentena de fidels, la majoria dones i nenes.

“És evident que la llei d’emergència no funciona com una mesura de seguretat per detenir la violència terrorista que s’està produint a Egipte durant els últims quatre anys”, va assegurar ahir l’analista de l’Institut Tahrir per a la Política a Orient Mitjà, Allison L. McManus. “Aquest enfocament ha estat provat sense èxit al nord del Sinaí, que ha vist com un estat d’emergència continu ha deteriorat fins i tot les condicions de seguretat”, va afirmar.

En un comunicat, l’Església Copta va mostrar la seva tristesa per l’atemptat, ja que “sent el dolor al costat de tot el país per aquesta violència i aquest mal, el blanc del qual ha estat el cor d’Egipte i la seva unitat nacional”. Va adduir que els responsables han de ser detinguts “el més ràpid possible” i que té l’“esperança” que es prenguin les mesures necessàries per evitar els perills d’aquest tipus de successos que “deformen la imatge del país i causen un gran dolor als egipcis”.

Per la seva banda, al-Sisi va fer una crida a “tots els serveis de l’Estat a actuar ràpidament”, i va demanar a les unitats corresponents “assegurar-se” que els ferits rebin tota l’atenció.

Un gran nombre de països van condemnar l’atac contra els cristians coptes i van mostrar el suport a les autoritats egípcies per seguir lluitant contra el terrorisme en un comunicat.

tracking