Espanya

L'elecció del líder socialista crida a les urnes prop de 190.000 militants

El nou dirigent del PSOE que surti avui de les eleccions es trobarà un partit estripat amb una ideologia en descomposició a Europa

L'elecció del líder socialista crida a les urnes prop de 190.000 militants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 187.949 militants socialistes escolliran avui el nou líder d’un PSOE estripat, que busca el seu lloc al mig de l’auge dels populismes i de la descomposició de la socialdemocràcia europea i que, amb tota probabilitat, tindrà un secretari general que no és diputat per primera vegada en democràcia. Susana Díaz i Pedro Sánchez arriben molt igualats a la contesa, vista des d’alguns sectors com una guerra fratricida en què Patxi López, autodefinit com el “casc blau” que pot posar pau entre ells, té escassíssimes possibilitats d’imposar-se.

De fet, els tres es van enfrontar dilluns passat en l’únic debat de la campanya, que es va semblar més per moments a una venjança personal i política entre Sánchez i Díaz, que van poder dir-se per primera vegada les coses a la cara després del fatídic comitè federal de l’1 d’octubre en què va dimitir el primer.

Amb tots els expresidents del govern, tots els exsecretaris generals i pràcticament tots els barons autonòmics al seu costat –excepte la balear Francina Armengol, que ha virat de López a Sánchez a només una setmana de les primàries–, Díaz parteix com la favorita de l’aparell, tot i que es resisteix que s’identifiqui el seu contrincant amb les bases.

Per això, i a petició de la candidatura de Sánchez, la gestora ha volgut garantir el vot secret i, per evitar suspicàcies, els militants que vagin a votar no podran portar el sobre preparat des de casa. És més, hauran de ficar-se dins d’una cabina per escollir, de manera individual i secreta, la papereta amb el nom de l’aspirant, per dipositar-la en una urna.

I és que la fractura interna no és només entre candidats, i ni tan sols entre dirigents, sinó que s’ha traslladat fins a la militància, i, si es navega una mica per internet, és habitual trobar a les xarxes socials una ferotge hostilitat entre susanistes i sanchistes. Tots ells tindran l’oportunitat de mostrar les seves preferències avui, de 10.00 a 20.00 hores, en algun dels 2.907 centres que s’obriran a Espanya i 17 més a l’estranger.

Ahir mateix els candidats posaven fi a una campanya de dues setmanes esquitxada de tensió i que ha mobilitzat la militància fins i tot més que unes eleccions generals. Bona prova d’aquest interès és que gairebé el 67% dels afiliats va avalar amb la seva signatura algun dels tres candidats, dada molt superior a l’exigu 38,7% de fa tres anys. Díaz va aconseguir 60.231 signatures, només 6.539 més que Sánchez.

MOBILITZACIÓ A FAVOR DE LA MOCIÓ DE CENSURA DE RAJOY

MADRID. Desenes de milers de persones es van congregar ahir a la tarda a la Puerta del Sol de Madrid per secundar la concentració convocada per Units Podem a favor de la moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy, que va començar a les sis de la tarda.

tracking