Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Espanya

Puigdemont rebutja anar al Congrés sense acord previ sobre la consulta

Sáenz de Santamaría convida el president català a exposar a les Corts els plans respecte al referèndum
Carles Puigdemont, durant una reunió amb el seu executiu.

Puigdemont rebutja anar al Congrés sense acord previ sobre la consulta

Carles Puigdemont, durant una reunió amb el seu executiu.

EFE
Actualitzada 20/05/2017 a les 07:16
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va rebutjar ahir la invitació del govern espanyol per debatre al Congrés dels Diputats la seva proposta de referèndum sobre la independència de Catalunya, en insistir en una negociació prèvia amb l’executiu i solament en cas d’acord sotmetre-ho a votació.
La vicepresidenta i ministra per a l’Administració Territorial, Soraya Sáenz de Santamaría, va aprofitar la roda de premsa del consell de ministres per convidar Puigdemont a debatre i dialogar la seva proposta al Congrés, per ser el lloc “adequat” per tractar aquest tipus d’assumptes.
Davant de la conferència que Puigdemont donarà dilluns a Madrid, Sáenz de Santamaría va considerar que les explicacions sobre els seus plans per a la independència ha de donar-les a les Corts perquè hi hagi un diàleg, ja que aquesta és “la via democràtica”. Segons la vicepresidenta, ja hi ha “precedents” d’un debat d’aquest tipus al Congrés, en al·lusió al que el 2005 va portar a la cambra baixa el llavors lehendakari Juan José Ibarretxe.
Malgrat que Sáenz de Santamaría va recordar que el govern no pot negociar un referèndum sobiranista perquè la Constitució no ho permet, Puigdemont va comparèixer posteriorment per demanar una negociació i pacte previ abans de sotmetre un eventual acord a l’aprovació del Congrés i també del Parlament català. Acompanyat del vicepresident català, Oriol Junqueras, abans d’un acte al Palau de Congressos de Barcelona del Pacte Nacional per al Referèndum, el president va dir que de les paraules de la vicepresidenta del govern es desprèn que “reconeix la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya”.
“Hi ha un canvi de to i terminologia”, va subratllar Puigdemont que, en una breu compareixença sense preguntes, va indicar que el govern traslladarà una proposta a Rajoy per “fer efectiu el referèndum d’autodeterminació acordat”. En aquest sentit, va dir que la Generalitat està disposada a negociar les condicions de la votació amb el govern i en cas d’acord sotmetre’l al Congrés i al Parlament.
Per la seva banda, Junqueras va convidar el gabinet de Rajoy a retirar les querelles imposades per la fiscalia contra els membres de la mesa del Parlament investigats judicialment per permetre un debat sobre “la mateixa qüestió que ha debatut avui el consell de ministres”, va dir, en al·lusió al referèndum.

el pp, contra la conferència
Mentrestant, a Madrid, el Partit Popular va lamentar que l’alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, doni “cobertura institucional” a la conferència del president català a l’ajuntament, però sobretot la va acusar de ser “còmplice de l’independentisme” i ser “la forma de la seva sabata”.
En un acte celebrat al Patio de los Cristales de l’ajuntament de Madrid i presidit per una bandera d’Espanya amb el lema #NoEnCibeles, la sotssecretària del PP Andrea Levy va acusar Carmena de posar “la catifa vermella als que ens volen dividir”, i va lamentar que l’ajuntament sigui un “mal exemple” i obri les portes als independentistes desoint institucions europees.
Etiquetes
  • #1 internacional, dice la noticia
    (20/05/17 14:15)

    Esta es una noticia "internacional"? Con la que está cayendo con los haqueos a empresas mundiales, con la crisis abierta entre Trump y los servicios de inteligencia que afectan a escala mundial, no, aquí, los señores del Diari, siguen haciendo de un periódico nacional, la sucursal de Pont, intentando desiformar de lo que de verdad nos afecta, siguiendo sus particulares intereses políticos, que, encima, perjudican la imagen de Andorra; ustedes sí que tienen claro lo que es nacional e internacional, sí.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts