França

Macron aposta per un gabinet paritari i ideològicament divers

L’executiu acull històrics d’un ampli espectre polític, combinats amb noves cares sorgides de la societat civil

Macron aposta per un gabinet paritari i ideològicament diversEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la cerca permanent de l’equilibri que li permeti trencar les línies partidistes, el president de França, Emmanuel Macron, va presentar ahir un govern en el qual polítics veterans es donen la mà amb noves cares sorgides de la societat civil.

El nucli dur de l’executiu que encapçalarà Édouard Philippe està format per històrics del socialisme, el centre, la dreta i fins i tot els verds, amb la designació del mediàtic activista Nicolas Hulot com a número tres del govern i ministre d’Ecologia. Hulot és un dels tres ministres d’Estat, amb rang superior a la resta, al costat dels responsables d’Interior, Gerard Collomb, i el de Justícia, François Bayrou.

Collomb, alcalde de Lió pel PS, va ser la primera gran figura pública que va abraçar la causa de Macron i ara haurà d’encapçalar una de les carteres més sensibles, amb un país en estat d’emergència i amenaçat pel terrorisme gihadista. Mentrestant, el centrista Bayrou veu recompensat el suport que va brindar a Macron en la precampanya electoral, quan va anunciar que retirava la seva pròpia candidatura per sumar-se a la del jove aspirant.

També formarà part de la medul·la governamental un altre veterà, el socialista Jean-Yves Le Drian, un clàssic de l’hollandisme que abandona Defensa per assumir el ministeri d’Europa i Afers exteriors, amb la missió de “refundar” la UE. El discurs europeista es va repetir, de fet, com una constant en les primeres paraules que van dirigir diversos ministres en assumir els càrrecs.

Economia en mans de la dreta

Macron ha deixat bona part de la gestió econòmica en mans de la dreta: el ministre d’Economia serà el conservador Bruno Le Maire, derrotat aspirant a les primàries del seu partit, mentre que Hisenda estarà sota la direcció de Gérald Darmanin. El partit Els Republicans va anunciar ahir l’expulsió immediata d’aquests dos, així com del primer ministre Philippe.

Encara que es tracta d’un gabinet paritari, amb onze homes i onze dones, només una d’elles, Sylvie Goulard, tindrà un dels anomenats “ministeris de sobirania”, Defensa. Les dones entren al govern Macron principalment des de la societat civil. La ministra de Sanitat és Agnès Buzyn, fins ara presidenta de l’Alta Autoritat per a la Salut; Cultura va per a l’editora Françoise Nyssen, i Laura Flessel assumeix Esports.

La nova ministra de Treball és l’empresària Muriel Penicaud, que haurà de superar un escull important, la reforma laboral. Finalment, al capdavant d’Educació, que es perfila com un altre dels pilars de l’acció governamental, hi haurà el fins ara director de l’Escola Superior de Ciències Econòmiques i Comercials, Jean-Michel Blanquer.

tracking