TECNOLOGIA

El ciberatac informàtic global afecta empreses de fins a cent països

Corporacions com Renault, Nissan i el Banc de Rússia també n’han patit les conseqüències

El ciberatac informàtic global afecta empreses de fins a cent païsosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’onada de ciberatacs que va començar divendres contra els sistemes i infraestructures informàtiques ja ha afectat fins a un centenar de països. Malgrat que ahir es van aconseguir frenar les escomeses –encara d’origen desconegut– es va saber que empreses importants del continent europeu s’havien vist afectades pels atacs. A banda dels perjudicis al sistema sanitari britànic, que ahir va recuperar gairebé la total normalitat, els ciberatacs també van repercutir contra diverses empreses nacionals de diferents països europeus entre els quals Espa-nya, el Regne Unit, França, Alemanya o Rússia.

Els continents asiàtic i europeu són els que han patit més els efectes de la propagació del virus informàtic que enviava un programari maliciós que encriptava la informació dels documents dels ordinadors de les víctimes i en demanava un pagament per recuperar-los. En canvi, els Estats Units es van veure menys afectats. Ahir es va conèixer que els ciberatacs van afectar empreses importants, entre les quals destaquen les automobilístiques Renault i Nissan, la companyia de ferrocarrils alemanya Deutsche Bahn i fins i tot el Banc de Rússia.

La Interpol va anunciar ahir que està investigant l’origen dels atacs conjuntament amb les unitats de ciberseguretat “per mitigar les amenaces i assistir les víctimes”. A Espanya, Telefónica també es va veure afectada pels atacs, encara que ahir el govern espanyol va afirmar que no s’ha robat informació que pugui afectar la intimitat de les persones ni les dades de les empreses.

Experts en ciberseguretat van donar a conèixer ahir haver trobat una solució, almenys temporal, per frenar els atacs, tot i que es mantenen prudents i no descarten que se’n puguin produir de nous les pròximes hores. Es calcula que els hackers haurien pogut arribar a cobrar fins a 6.000 dòlars gràcies als ciberatacs perpetrats. A les pantalles dels ordinadors infectats hi apareixia un missatge en què es demanava el pagament de 300 dòlars per recuperar la informació segrestada, i el preu es doblava si el pagament es feia més tard de tres dies. El missatge també amenaçava d’esborrar els arxius en cas d’incompliment. Els ministres de Finances del G7 es van comprometre ahir a la ciutat italiana de Bari a reforçar la lluita contra els ciberatacs. En una declaració comuna, els països que formen part del grup (Estats Units, Japó, Alema-nya, França, Gran Bretanya, Itàlia i Canadà) van reconèixer “l’amenaça creixent” que representa la cibercriminalitat per a les economies i van instar-se a treballar conjuntament per trobar-hi solucions. Els centres sanitaris del Regne Unit, uns dels més afectats, va recuperar ahir la normalitat a gran escala. Els ciberatacs van afectar els hospitals i serveis mèdics com ara les ambulàncies. Molts centres es van haver de veure obligats fins i tot a anul·lar operacions. Windows va anunciar ahir actualitzacions per prevenir més atacs.

tracking