Libía

200 immigrants desapareixen al Mediterrani en diversos naufragis

Les guàrdies costaneres rescaten diverses persones quan intentaven arribar a Itàlia

200 immigrants desapareixen al Mediterrani en diversos naufragis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 200 migrants i refugiats podrien haver mort a conseqüència del naufragi de les embarcacions amb les quals navegaven el cap de setmana passat pel mar Mediterrani, en l’intent d’arribar a Europa des de les costes de Líbia, segons van relatar diversos supervivents.

Els primers rescats van tenir lloc dijous passat, segons van informar les guàrdies costaneres de Líbia i Itàlia. Dos grups de supervivents van explicar que centenars de persones es van ofegar quan les embarcacions pneumàtiques es van punxar mentre els estaven rescatant.

Dissabte van ser rescatats els cadàvers de tres persones i es tem que hagin mort més de 60, d’acord amb des dades aportades per diversos immigrants que van ser desembarcats a Sicília per la guàrdia costanera italiana. Els supervivents van assegurar que el vaixell que es va enfonsar portava unes 120 persones.

No obstant això, hi ha algunes discrepàncies quant a les xifres de desapareguts. D’acord amb les entrevistes realitzades a diversos supervivents desembarcats a Pozzallo (Itàlia), l’alt comissionat de les Nacions Unides per als refugiats (Acnur) estima que el nombre de morts podria ascendir a més de 80 persones.

Per la seva banda, la guàrdia costanera de Líbia va informar del rescat, el cap de setmana passat, de set persones que van assegurar que navegaven en un vaixell amb unes 170 persones a bord. L’organització Cossos Mèdics Internacionals, que va atendre els rescatats, va oferir un relat molt similar.

“Vam rescatar diumenge set immigrants il·legals, dels quals sis eren homes i un era una dona”, va afirmar Omar Koko, un cap de la guàrdia costanera a la localitat de Zawiya, a l’oest de Líbia. “Segons els supervivents, hi havia 170 persones al vaixell, que es va enfonsar per sobrecàrrega”, va assenyalar. Koko va dir que entre els desapareguts hi ha 30 dones i nou nens.

Per la seva banda, Mohamad Krima, portaveu de la Mitja Lluna Roja a Zawiya, va explicar que a la costa d’aquesta localitat líbia es van trobar onze cossos sense vida. “Tots són de dones i hi ha un nadó de menys d’un any d’edat”, va afirmar.

La setmana passada, diversos supervivents van assegurar que un jove havia aparegut mort víctima d’un tret en una llanxa pneumàtica, suposadament abatut per un traficant que volia quedar-se amb la seva gorra de beisbol.

181.000 persones arribades

Excloent les persones que podrien haver mort ofegades el cap de setmana, l’Acnur xifra en més de 1.150 els desapareguts i morts aquest any quan intentaven assolir Europa travessant el mar Mediterrani des del nord d’Àfrica. Les arribades a Itàlia per mar sumen fins a data d’avui un 30 per cent del total de les registrades el 2016, un any que es va tancar amb un rècord de 181.000 persones arribades.

“El creixent nombre de passatgers a bord de vaixells utilitzats pels traficants, amb una mitjana d’entre 100 i 150 persones per desplaçament, és alarmant i suposa la causa principal dels naufragis”, va denunciar diumenge passat l’alt comissionat per als refugiats, Filippo Grandi. “Els riscos s’incrementen per l’empitjorament de la qualitat de les embarcacions, i pel creixent ús de llanxes pneumàtiques en lloc de vaixells de fusta”, va concloure el responsable de Nacions Unides per als refugiats.

tracking