egipte

El Papa demana des del Caire un 'no' a la violència en nom de Déu

Es reuneix amb les autoritats religioses amb un missatge de reconciliació entre credos

El Papa demana des del Caire un 'no' a la violència en nom de DéuEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El papa Francesc va demanar ahir a líders musulmans reunits al Caire un “no fort i clar” a la violència en nom de Déu, es va solidaritzar amb els coptes víctimes d’atemptats recents a Egipte i va defensar el respecte als drets humans.

El pontífex va elevar la veu en contra de la violència comesa per aquells que asseguren que Déu i la religió així ho demanen, i per això va protagonitzar un homenatge ecumènic amb el Papa copte ortodox, Teodor II, en recordar les víctimes del terrorisme dels últims mesos. Això va succeir al final de la seva primera i breu jornada al Caire, on va arribar a primera hora de la tarda i que abandonarà avui mateix: amb prou feines 27 hores al sisè país de majoria musulmana que visita durant el seu pontificat, en un viatge amb un clar missatge de reconciliació entre religions.

El pontífex va triar un centre teològic fonamental de l’islam sunnita, la Universitat d’Al-Azhar –el centre islàmic més antic del món– per repetir el missatge que la religió no pot ser utilitzada per justificar el terror. “Repetim un no fort i clar a qualsevol forma de violència, venjança i odi comesos en nom de la religió o en nom de Déu”, va afirmar.

En aquesta institució de referència islàmica, amb la qual s’han intensificat les relacions després del refredament que es va produir durant el pontificat de Benet XVI, el Papa va instar els responsables religiosos a “desemmascarar la violència que es revesteix de presumpta sacralitat”. En aquest sentit, va afirmar que “és imprescindible excloure qualsevol posició absoluta que justifiqui formes de violència. La violència, de fet, és la negació de tota religiositat autèntica”.

Aquestes paraules van trobar ressò en la resposta que li va donar el xeic Ahmed al-Tayeb, rector de la Universitat d’Al-Azhar, qui va assegurar que ni l’islam ni el cristianisme ni el judaisme són “religions terroristes” per les accions d’alguns dels seus fidels. “L’islam no és una religió de ter­rorisme perquè una minoria que ha interpretat malament algunes aleies de l’Alcorà hagi començat a matar gent i atemorir els innocents”, va dir Al-Tayeb, qui va demanar que es treballi per “netejar la imatge de les religions” dels malentesos i dels “falsos creients”.

Defensa dels drets humans

Francesc va parlar als presents com a “responsables religiosos” i els va dir que, com a tals, han de “denunciar les violacions contra la dignitat humana i contra els drets humans”. Posteriorment es va tornar a referir a aquests drets davant el president egipci, Abdelfatah al-Sisi, en un discurs on el Papa va apel·lar al “respecte incondicional” que mereixen. El pontífex no va esmentar en el seu discurs casos particulars ni va vincular expressament aquesta apel·lació amb la situació d’Egipte, on organismes internacionals han denunciat violacions de drets humans per part del règim d’Al-Sisi. Però va advertir que “la història no perdona els que proclamen la justícia i practiquen la injustícia”.

Al final del dia, Francesc va protagonitzar un moment d’oració amb Teodor II. Tots dos van dipositar flors i van encendre un ciri en record de les víctimes dels atemptats, que des de desembre Estat Islàmic ha reivindicat contra llocs de culte dels coptes, una minoria cristiana d’uns 9 milions de persones, aproximadament el 10% de la població egípcia. El Papa oferirà avui una missa a l’Estadi de l’Exèrcit de l’Aire.

tracking