regne unit

Theresa May convoca eleccions anticipades per al 8 de juny vinent

La ‘premier’ britànica vol garantir un govern fort per negociar el Brexit i acusa l’oposició de boicotejar el procés

Theresa May convoca eleccions anticipades per al 8 de juny vinent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va sorprendre ahir el Regne Unit en anunciar la convocatòria d’eleccions anticipades per al 8 de juny, a fi de garantir “certesa i seguretat” de cara a les negociacions sobre el Brexit. La premier conservadora va sortir a la porta de la residència de Downing Street per comunicar la intenció de cridar els britànics a les urnes d’aquí a set setmanes, en comptes d’esgotar l’actual legislatura el maig del 2020.

May va argumentar que la decisió, totalment inesperada, l’ha pres sota l’argument que el país necessita estabilitat i un lideratge fort després de les divisions provocades pel referèndum europeu del 23 de juny passat, quan els britànics van votar a favor de la sortida del Regne Unit de la UE. L’avançament dels comicis es produeix en moments en què els conservadors de May tenen un avantatge de 17 punts davant els laboristes de Jeremy Corbyn als sondejos sobre intenció de vot.

El govern presentarà avui la moció que autoritzi la cita electoral, tot i que serà un tràmit formal atès que els tories tenen majoria a la Cambra dels Comuns, i a més els laboristes ja han avançat que hi donaran suport.

Setmanes després d’haver descartat la possibilitat de convocar eleccions aquest any, la primera ministra va reconèixer que va arribar “a la conclusió”, encara que amb “reticències”, que havia d’anticipar-les a causa de les divisions entre els partits de l’oposició sobre les negociacions sobre el Brexit. “He arribat a la conclusió que l’única manera de garantir certesa i seguretat en els propers anys és amb la convocatòria d’unes eleccions”, va explicar la primera ministra. Segons l’opinió de May, les actuals divisions a Westminster, seu del Parlament, poden posar en risc l’èxit de les converses.

En la declaració, la primera ministra va dir que el laborisme ha amenaçat de votar en contra de l’acord final a què arribi el Regne Unit amb el bloc europeu, mentre que els independentistes escocesos de l’SNP s’oposen –va dir– a la feina que el govern està fent sobre el Brexit. “En aquest moment d’enorme significat nacional hauria d’haver-hi unitat aquí a Westminster, però hi ha en canvi divisió. El país s’està unint, però Westminster no”, va agregar.

Des de l’oposició, Corbyn va celebrar l’inesperat anunci de May i va manifestar la seva satisfacció pel fet que els britànics tinguin ara l’oportunitat de “votar un govern que avantposi els interessos de la majoria”. Així, “el laborisme oferirà al país una alternativa a un govern que ha fracassat a l’hora de reconstruir l’economia, que ha provocat que caiguin els estàndards de vida i que ha danyat i ha fet retallades als col·legis i al sistema públic de sanitat”, va assenyalar Corbyn.

Crítiques des d’Escòcia

A Escòcia, la ministra principal, Nicola Sturgeon, va acusar May de voler imposar un Brexit dur en anunciar eleccions anticipades, i va demanar als escocesos que “defensin” la seva regió. Amb aquests comicis, els conservadors “veuen una oportunitat d’impulsar al Regne Unit a la dreta, forçar un Brexit dur i imposar retallades més profundes”, va afegir la ministra principal. Durant les últimes setmanes, Sturgeon ha iniciat el procés legal per convocar un segon referèndum sobre la independència d’Escòcia en considerar que la regió va votar a favor de romandre a la Unió Europea i perquè està en contra d’un Brexit dur.

tracking