Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
País Basc

ETA fa efectiu el seu desarmament sota control dels “artesans de la pau”

La policia francesa va controlar els dipòsits d'armes.

ETA fa efectiu el seu desarmament sota control dels “artesans de la pau”

La policia francesa va controlar els dipòsits d'armes.

Actualitzada 09/04/2017 a les 07:32
L’endemà de fer públic un comunicat a través de la cadena anglesa BBC en què es proclamava “organització desarmada”, ETA va fer efectiu ahir el desarmament sota la supervisió dels anomenats “artesans de la pau”. Un total de 172 activistes es van congregar a primera hora del matí als vuit dipòsits d’armes de l’organització en unes localitzacions que es van conèixer i difondre ahir, així com l’inventari d’armes de cada punt. Els punts, tots ubicats al departament dels Pirineus Atlàntics, contenien prop de 120 armes de foc, tres tones d’explosius i diversos milers de municions i deto­nadors.
La comissió internacional de verificació va rebre a primera hora del matí de la mà de l’artesà de la pau Txetx Etcheverry la llista amb les ubicacions dels dipòsits en presència de l’alcalde de Baiona, Jean René Etchegaray. Així, després que els artesans revelessin els amagatalls de l’arsenal, la policia francesa es va desplaçar fins als dipòsits i va prendre les armes en custòdia. El portaveu de la CIV, Ram Manikkalingam, va sentenciar des de l’ajuntament de Baiona que “aquest pas constitueix el desarmament d’ETA”.
Aquesta acció va ser molt ben rebuda per les autoritats franceses i va tenir un ampli ressò internacional. El ministre francès d’Interior, Matthias Fekl, va afirmar que el lliurament unilateral de les armes és “un gran pas” i que el dia d’ahir és “incontestablement important”. A més, va destacar que “la restitució de les armes a la justícia no pot més que emmarcar-se en el respecte de l’Estat de dret”. Al costat espanyol, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va dir que interpreta els fets com una operació mediàtica d’ETA “per dissimular la seva derrota” i “intentar buscar un rèdit polític”.
Així mateix, va advertir als membres de l’organització que el govern espanyol “no canviarà la seva postura” i que “no poden esperar cap tracte de favor”.
Des del País Basc, el lehendakari, Iñigo Urkullu, va dir que “la confirmació del desarmament” és “un pas fonamental” en la desaparició de l’organització, però va remarcar que “el camí segueix cap a una convivència normalitzada, ara en un escenari millor”. De la seva banda, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, va sub­ratllar el caràcter “històric” del desarmament i va afirmar que constitueix “una oportunitat que no pot ser desaprofitada”.

MILERS DE PERSONES CELEBREN EL LLIURAMENT DE LES ARMES
Miles de persones –prop de 20.000, segons els organitzadors– es van aplegar ahir en l’acte celebrat a Baiona amb motiu del 8 d’abril –marcat com a jornada del desarmament– per acompanyar els “artesans de la pau”. Els voluntaris que han participat en el procés de desarmament van llegir un manifest en què van reclamar la fi de la dispersió dels presos bascos i l’alliberament dels interns malalts.
“El desarmament és una cosa positiva, tothom se n’hauria d’alegrar”, van manifestar els mediadors Mixel Berhokoirigoin i Michel Tubiana en nom dels “artesans de la pau”. Així mateix, van assenyalar que “el desarmament ajuda la pau, però no és la pau, es tracta d’un procés complex” que –van recalcar– requereix les vies democràtiques per resoldre el conflicte.
El manifest de Baiona que es va llegir va mostrar el compromís de reconèixer totes les víctimes i va exigir que “la política penitenciària torni al present i posi fi a l’aïllament” dels presos tancats a milers de quilòmetres de casa seva. A l’acte hi van participar EH Bildu, EA i organitzacions socials i sindicals.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts