Regne Unit

May avisa a Tusk que la sobirania de Gibraltar no és negociable

La ‘premier’ remarca que buscarà “el millor acord” per al territori davant el Brexit, i “amb el consentiment del seu poble”

May avisa a Tusk que la sobirania de Gibraltar no és negociableEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va advertir ahir al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que la sobirania de Gibraltar no estarà sobre la taula de les futures negociacions entre Londres i Brussel·les davant el Brexit sense el “consentiment” dels habitants del Penyal.

Tusk i May van mantenir a Downing Street la seva primera trobada des que el Govern britànic va activar la setmana passada l’article 50 del Tractat de Lisboa. En la reunió, els dos dirigents van apostar per rebaixar la tensió a banda i banda del Canal de la Mànega, malgrat el desacord sobre les fases que seguiran les negociacions i la polèmica sobre el futur estatus de Gibraltar.

Un portaveu de l’executiu britànic va explicar després de la trobada que May va agrair a Tusk l’“enfocament constructiu” de l’esborrany amb les directrius per al futur diàleg que va publicar divendres passat el Consell d’Europa. Un dels punts d’aquest document que ha provocat polèmica és un esment a Gibraltar, en el qual es diu que hi ha d’haver acord amb Espanya perquè el pacte al qual arribin Londres i Brussel·les s’apliqui al Penyal després del Brexit.

En aquest sentit, May va subratllar que la posició del Regne Unit sobre Gibraltar “no ha canviat”: Londres “buscarà el millor acord possible per a Gibraltar davant la sortida del Regne Unit de la UE” i “no hi haurà negociació sobre la sobirania” de la colònia “sense el consentiment del seu poble”, va indicar.

La situació del Penyal ha incrementat la tibantor entre Londres i els encara socis europeus els dar­rers dies. L’antic líder conservador Michael Howard va atiar la polèmica en afirmar que el Regne Unit estaria disposat a defensar per la força Gibraltar, com va fer amb les Malvines el 1982. Arran d’aquesta controvèrsia, l’ex-ministre laborista Peter Hain va posar ahir sobre la taula, amb un article a The Guardian, la possibilitat de compartir amb Madrid la sobirania de Gibraltar per evitar que el Penyal quedi fora de la UE. Malgrat aquestes tensions, el portaveu de Downing Street va destacar que el to de la conversa entre May i Tusk va ser “positiu”. En acabar la reunió, cap dels dos dirigents va fer declaracions a la premsa, però la primera ministra va insistir en un comunicat que espera forjar una relació “especial i profunda” amb la UE una vegada es trenquin els llaços entre Londres i el club europeu, previsiblement el 29 de març de 2019.

Posicions contraposades

Una de les principals diferències entre Londres i Brussel·les abans de començar les negociacions formals és el moment d’abordar un futur tractat comercial bilateral. May considera que el més “assenyat i pragmàtic” és començar a discutir aquest acord al més aviat possible, però la UE ha insistit que no obrirà aquest capítol en les negociacions fins que s’hagin produït “suficients progressos” quant a les condicions de sortida del Regne Unit del bloc. Les prioritats de Brussel·les passen per fixar la factura que haurà d’afrontar Londres pels seus compromisos ja adquirits amb els socis comunitaris, que pot ascendir a 65.100 milions d’euros.

Tant May com Tusk van subratllar que es mantindran en estret contacte durant el procés de negociació, pel qual el Tractat de Lisboa estableix un termini de dos anys, si bé aquest podria estendre’s si hi ha unanimitat entre tots els països de la Unió Eu-ropea.

tracking