Orient Mitjà

Almenys 58 morts en un suposat bombardeig químic al nord de Síria

El govern i l’oposició es culpen mútuament de l’ofensiva contra civils, molts dels quals nens i dones, mentre que una ONG eleva a un centenar les víctimes

Almenys 58 morts en un suposat bombardeig químic al nord de SíriaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 58 persones van morir ahir en un suposat bombardeig químic a la localitat de Khan Shaykhun, al nord de Síria, del qual tant el govern de Damasc com l’oposició es van culpar mútuament.

L’Observatori Sirià de Drets Humans va informar en un primer moment d’aquests 58 morts, entre els quals onze menors, i de desenes de ferits per l’atac d’avions no identificats contra la localitat, situada al sud de la província septentrional d’Idleb. Més tard, l’organització mèdica internacional UOSSM va elevar la xifra de víctimes mortals a com a mínim 100. Per la seva banda, la Defensa Civil de Síria va afirmar que hi va haver 50 morts i 250 ferits, la majoria nens i dones.

En tot cas, les tres fonts van destacar que els ferits presentaven evidents símptomes d’intoxicació, com ara asfíxia, vòmits i espasmes. De fet, fotografies i vídeos publicats per activistes van mostrar imatges impactants d’adults i menors sent atesos en centres sanitaris i al carrer.

El president de l’opositor Consell Local de Khan Shaykhun, Osama al-Siada, va explicar que avions de les forces governamentals van bombardejar amb gas clor i gas sarín diverses àrees de la ciutat. “Tres bombardejos van ser contra habitatges de civils al barri del nord i el quart, contra el centre de la població”, va indicar. Al seu entendre, la gran xifra de morts va ser a causa que el bombardeig va tenir lloc a primera hora del matí, “quan moltes famílies encara dormien”. A més, va ressaltar que molta gent va perdre la vida per la incapacitat dels hospitals de la zona d’atendre tots els ferits, per la qual cosa alguns van morir abans que poguessin rebre assistència mèdica.

El responsable de seguretat de l’ONG francesa UOSSM, Ahmad Dbis, va apuntar des de Turquia que s’havien instal·lat carpes especials per tractar els afectats al pas de Bab al-Haua, entre Síria i Turquia. “D’aquests ferits, almenys 25 casos greus han estat traslladats després a hospitals al territori turc”, va revelar Dbis, l’organització del qual va elevar a 100 morts i 400 ferits el nombre de víctimes pel bombardeig.

Khan Shaykhun té uns 75.000 habitants, molts dels quals desplaçats procedents de la veïna província de Hama, i està sota el domini de l’Exèrcit Lliure Sirià, d’acord amb les dades proporcionades pel director de l’opositor Centre d’Informació d’Idleb, Obeida Fadel. Fadel va detallar que l’hospital al-Rahma de Khan Shaykhun va ser objectiu de diversos bombardejos posteriors per part d’aparells russos i va quedar fora de servei. També va explicar que en aquest centre no quedaven ferits de l’atac anterior amb substàncies químiques, perquè havien estat traslladats a altres instal·lacions sanitàries.

Acusacions encreuades

Les reaccions després del presumpte atac químic no es van fer esperar i la Coalició Nacional de Síria, principal aliança de l’oposició, va acusar els avions governamentals d’haver bombardejat Khan Shaykhun amb projectils que contenien gas sarín. No obstant això, des de Damasc una font militar siriana va negar que les forces lleials al president, Bashar al-Assad, o que l’exèrcit rus estiguessin darrere d’aquesta ofensiva. Així mateix, la comandància general de les forces armades sirianes va atribuir en un comunicat als “grups terroristes i als seus aliats” la responsabilitat de l’ús de substàncies químiques en el bombardeig.

tracking