amèrica llatina

El Suprem de Veneçuela renuncia a assumir les funcions del parlament

Maduro va demanar a l’alta cort que revisés la sentència que retirava els seus poders a l’Assemblea Nacional, controlada per l’oposició

El Suprem de Veneçuela renuncia a assumir les funcions del parlamentAGÈNCIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela va anunciar ahir que renuncia a assumir les funcions del parlament, després que el president, Nicolás Maduro, demanés a l’alta cort que revisés la sentència que retirava els seus poders a l’Assemblea Nacional després d’haver acusat la cambra dominada per l’oposició de desacatament. En un comunicat, el Tribunal Suprem veneçolà va informar que “suprimeix” algunes parts de l’esmentada sentència i deixa sense efecte la seva anterior decisió d’assumir les competències del parlament.

El Tribunal Suprem va suprimir també el contingut de la sentència amb la qual havia decidit limitar la immunitat dels diputats de l’Assemblea Nacional, en considerar que aquest privilegi és “incompatible” amb el “desacatament” en què persisteix per mantenir en els seus escons tres diputats suspesos per una investigació de frau en les seves eleccions.

La decisió del tribunal va ser anunciada després que el Consell de Defensa de la Nació, una instància de consulta del cap d’Estat, exhortés aquesta instància a revisar dites sentències.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va convocar a aquest consell amb l’objectiu de “resoldre” el que va qualificar com un “impasse” derivat de la posició del ministeri públic (la fiscalia) enfront de la sentència en la qual el Tribunal Suprem s’atribuïa les funcions del parlament del país sud-americà.

El Consell de Defensa va arribar a aquest consens tot i que un parell d’hores abans el mateix Maduro havia donat suport a la decisió del Suprem, garant del compliment de la Constitució veneçolana, i la cancellera Delcy Rodríguez havia previst acudir a la seu judicial per expressar també el suport de l’executiu.

Un altre punt de l’acord va ser ratificar que el màxim tribunal, la seva sala constitucional, “és la instància competent per al control de la constitucionalitat dels actes emanats de qualsevol òrgan del poder públic nacional”, així com “la resolució dels conflictes entre poders”.

Coneguda la resolució, Maduro va celebrar la “capacitat” del seu país de superar “qualsevol controvèrsia” per al compliment de la Constitució.

UN MORT I EN FLAMES L'EDIFICI DEL CONGRÉS DE PARAGUAI

El govern d’Horacio Cartes viu la crisi institucional més greu després de l’ocupa- ció del congrés del Paraguai per manifestants contraris a l’esmena constitucional com a via per facultar la reelecció presidencial, aprovada divendres per 25 senadors en una reunió de­nunciada com a il·legal per part de l’oposició. Aquesta sanció va provocar una batalla campal al voltant de l’edifici, que va ser incendiat en part, en què van resultar ferits diversos legisladors. Els incidents es van traslladar al microcentre de la ciutat, amb petits grups que van formar barricades i van ser respostos per l’acció policial. Segons va denunciar el Partit Liberal, un noi va morir després de rebre trets de la policia a la seu del partit a Asunció.

tracking