espanya

Montoro presenta uns comptes amb recaptació rècord i major ocupació

El govern preveu tancar aquest any amb 3,7 milions de desocupats i una taxa d’atur del 16,6%, una xifra inèdita des del 2008

Montoro presenta uns comptes amb recaptació rècord i major ocupacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol va aprovar ahir un projecte de pressupostos per al 2017 que recull una recaptació tributària històrica, millora la previsió de desocupació, augmenta l’ocupació pública, puja el finançament a les autonomies i incrementa algunes partides socials, sense desviar-se de l’objectiu de dèficit.

L’executiu fia la correcció del dèficit públic fins al 3,1% del PIB a la bona evolució de l’economia, que creixerà el 2,5%, el mateix ritme al que augmentarà l’ocupació, la qual cosa permetrà tancar l’any amb 3,7 milions d’aturats (16,6%), una xifra que no es veia des del 2008, segons les previsions macroeconòmiques actualitzades. Els pressupostos compten amb un límit de despesa de 118.337 milions d’euros, 1.614 milions per sobre a l’executat el 2016, si bé les dades presentades pel ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, no expliquen d’on surten els 4.087 milions pactats amb Ciutadans en partides socials i inversió.

Dins de la despesa, Hisenda ha destacat que el finançament de les comunitats autònomes augmenta en 5.387 milions i que hi haurà 100 milions més per a dependència, 100 més per reforçar la lluita contra el frau fiscal i 342 per a la protecció a la família i la lluita contra la pobresa infantil. A més, augmenten un 7,6% els recursos per a la justícia, un 1,7% les beques i programes de reforç escolar i un 5,5% les polítiques actives d’ocupació. En el capítol de la despesa s’inclou també el préstec que l’Estat concedirà a la Seguretat Social per garantir el cobrament de les pensions, atès que el fons de reserva s’està esgotant. Montoro va dir que aquesta operació no implica un increment del nivell de deute públic, que, d’altra banda, costarà més car finançar aquest any, segons el nou quadre macroeconòmic.

Quant als ingressos, s’espera una recaptació rècord de 200.963 milions, un 7,9% més que el 2016, i en línia amb els 200.676 milions del 2007, abans de la crisi. No hi ha novetats impositives en el projecte pressupostari, excepte la baixada de l’IVA al tipus reduït del 10% per als espectacles culturals en viu i les curses de braus, una mesura que s’ampliarà al cinema “quan la del dèficit ho permeti”, va dir el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo.

EL GOVERN PORTA ELS PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT AL CONSTITUCIONAL

L’executiu espanyol va aprovar ahir el recurs davant el TC contra determinades partides dels pressupostos catalans, un document en què demana la seva suspensió i sol·licita que s’adverteixi al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el seu govern, en cas tirar endavant el referèndum. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que el consell de ministres ha autoritzat al cap de l’executiu, Mariano Rajoy, a interposar el recurs davant el TC contra la disposició addicional 40 dels comptes catalans, i tres partides “relatives a processos i consultes populars i processos de participació ciutadana”. La Generalitat preveu destinar 5,8 milions d’euros a organitzar la consulta al setembre.

tracking