Estats Units

Trump retira la reforma sanitària per manca d'acord entre els republicans

La majoria a la Cambra de Representants no es veu capaç d’arribar a un consens per substituir el sistema de salut d’Obama

Trump retira la reforma sanitària per manca d'acord entre els republicansEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria republicana de la Cambra de Representants dels Estats Units es va veure forçada a retirar ahir el nou pla sanitari que preveia substituir l’actual llei de salut impulsada per l’expresident Barack Obama, després de no aconseguir el suport suficient entre la seva pròpia bancada, van confirmar fonts del congrés. Davant la falta de suport entre els conservadors, el president de la cambra baixa, el republicà Paul Ryan, va retirar el projecte de llei amb prou feines uns minuts abans que comencés la votació prevista per a la tarda, la qual cosa suposa el primer gran revés al president Donald Trump des que va arribar al poder el mes de gener passat.

“L’hem retirat”, va confirmar Trump en conversa telefònica amb el diari The Washington Post, en comprovar com després dels esforços de negociació no hi havia opcions d’aconseguir suficients vots afirmatius, per la qual cosa va demanar a Ryan que retirés el text. La decisió arribava davant la incapacitat republicana de posar-se d’acord sobre el text legislatiu que preveia substituir l’actual llei sanitària coneguda com Obamacare, especialment pel rebuig dels més moderats i de l’ala ultraconservadora del partit.

Ryan havia acudit hores abans a la Casa Blanca per informar Trump que no hi havia vots suficients, però aleshores el mandatari encara guardava l’esperança d’aconseguir els 216 vots necessaris per aprovar la legislació. El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, havia descartat aquest escenari en la seva roda de premsa diària, i va assegurar que tant Trump com Ryan havien fet “tot el possible” per “tirar endavant aquesta oportunitat”.

El primer vot sobre la mesura estava previst per dijous, però els republicans es van veure obligats a posposar-ho per la mateixa raó, encara que Trump els va donar un ultimàtum i els va exigir que sotmetessin la proposta ahir a consideració o, en cas contrari, deixaria vigent el sistema actual.

Acabar amb l’Obamacare va ser una de les grans promeses de campanya del magnat immobiliari, i els republicans fa anys que arremeten contra aquesta llei. Ara com ara, però, i tal com es va demostrar ahir, encara no semblen capaços de posar-se d’acord sobre com substituir-la.

LLUM VERD AL POLÈMIC OLEODUCTE DE KEYSTONE

El president dels EUA, Donald Trump, va aprovar ahir la concessió a l’empresa TransCanada del permís per construir el polèmic oleoducte Keystone XL, un projecte al qual s’oposen grups ecologistes però que, segons ell, crearà ocupació al país. “Avui és un gran dia per a Amèrica i per aconseguir una major independència energètica”, va dir Trump en una breu compareixença. El mandatari hi va afegir que aquest “és el primer de molts projectes d’infraestructures” que comportaran per als EUA la creació de “milions de llocs de treball”. El projecte, rebutjat pel gabinet d’Obama pel fort impacte mediambiental, pretén transportar 830.000 barrils diaris de cru des d’Alberta (Canadà) fins a diferents punts dels EUA.

tracking