Regne Unit

El britànic Khalid Masood, identificat com a autor de l'atemptat a Londres

L’home, de 52 anys i nascut a la localitat de Kent, havia estat investigat amb anterioritat però no per activitats terroristes

El britànic Khalid Masood, identificat com a autor de l'atemptat a LondresEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’atacant que dimecres a la tarda va matar tres persones i va deixar 29 ferits a Londres abans de ser abatut per la policia ha estat identificat com Khalid Masood, de 52 anys, segons va informar ahir Scotland Yard. La policia londinenca va detallar que Masood, nascut al comtat de Kent (sud-est d’Anglaterra), tenia antecedents per agressions violentes i possessió d’armes, però no per qüestions relacionades amb el terrorisme. La seva primera condemna es remunta al 1983, per “danys criminals”, i l’últim antecedent que apareix en les fitxes de la policia és del 2003, per possessió d’una arma blanca.

Les forces de seguretat creuen que Masood era el conductor que es va abalançar a bord d’un vehicle tot terreny contra la multitud que caminava pel pont de West­minster, i va apunyalar després un policia que custodiava el parlament britànic. Masood vivia en l’actualitat a West Midlands, el comtat del centre d’Anglaterra on es troba la ciutat de Birmingham, segons Scotland Yard. Durant la nit d’ahir, la policia va registrar diversos domicilis a Londres, Birmingham i altres punts del país, en una operació que es va saldar amb la detenció de vuit persones.

En una compareixença a la Cambra dels Comuns, la primera ministra britànica, Theresa May, va informar que l’atacant havia estat investigat en el passat pels serveis secrets, però de manera tangencial. “Va ser una figura aïllada. El seu cas no forma part de l’actual situació d’intel·ligència. No hi havia informació d’intel·ligència prèvia a aquest intent d’atemptat o d’un complot”, va assegurar. En tot cas, el grup terrorista Estat Islàmic (EI) va assumir l’autoria de l’atemptat a través d’una nota difosa per l’agència Amaq, propera als gihadistes.

Les tres víctimes mortals de l’atac –la policia havia arribat a parlar de quatre morts la nit de dimecres– són el policia britànic Keith Palmer, la dona d’origen espanyol Aysha Frade i el turista nord-americà Kurt Cochran. Dels 29 ferits, dotze van ser hospitalitzats i set estan en estat crític.

Centenars de londinencs van retre tribut a les víctimes amb una multitudinària vigília a la cèntrica plaça de Trafalgar, a pocs minuts del lloc on van tenir lloc els fets, convocats per l’alcalde de la ciutat, Sadiq Khan.

UN CONDUCTOR SEMBRA EL PÀNIC EN UN CARRER DE VIANANTS A ANVERS

Un home va ser detingut ahir a la localitat belga d’Anvers després de conduir a gran velocitat per un carrer per a vianants amb el seu vehicle, en el maleter del qual portava armes i un bidó amb un líquid encara per determinar. Segons va informar la fiscalia federal a través d’un comunicat, l’incident va tenir lloc a tres quarts d’onze del matí i l’autor va ser identificat com Mohamed R., de nacionalitat francesa i amb residència a França. En el maleter del vehicle, va agregar el ministeri públic, l’home, de 39 anys, portava “armes blanques, una escopeta antidisturbis i un bidó que conté un producte encara indeterminat”. Segons va publicar el diari Le Monde, el sospitós es trobava en estat d’embriaguesa i intentava escapar d’un control policial.

tracking