Regne Unit

Un atac prop del parlament britànic deixa 4 morts i una vintena de ferits

Abatut un home que havia apunyalat un agent i atropellat diverses persones al pont de Westminster

Un atac prop del parlament britànic deixa 4 morts i una vintena de ferits

detail.info.publicated
Londres

Creat:

Actualitzat:

Quatre persones van morir ahir i almenys vint més van resultar ferides en un atac terrorista davant el parlament britànic, a Londres. Els fets van passar a primera hora de la tarda, quan un home, al volant d’un vehicle, va atropellar diversos vianants que passejaven pel pont de Westmisnter i va apunyalar tot seguit un policia. L’agent atacat i dues persones que eren al pont van morir, a més de l’agressor, que va ser abatut a trets a escassos metres de l’edifici del parlament.

Alguns testimonis van descriure com l’atacant va atropellar la gent que caminava per la vorera i va abandonar tot seguit el vehicle, després d’estavellar-se contra les tanques que envolten el parlament, per abalançar-se amb un ganivet sobre un dels guàrdies que protegien Westminster. Entre els ferits, alguns d’extrema gravetat, els serveis d’emergències van haver de rescatar una dona que aparentment va caure al riu Tàmesi quan el vehicle es va precipitar sobre ella. Un grup d’escolars francesos figura entre els afectats per l’incident al pont, on els serveis d’emergències van començar a atendre els ferits minuts després de l’atac.

“Quan l’agressor corria cap a l’entrada del parlament, dues persones vestides amb roba de carrer, armades amb pistoles, van cridar alguna cosa que semblava un advertiment. Ell els va ignorar. Li van disparar dues o tres vegades i va caure”, va narrar un testimoni als mitjans locals.

Comitè d’emergències

La primera ministra, la conservadora Theresa May, va abandonar el parlament amb cotxe poc després de l’atac sense patir cap dany, va confirmar Downing Street. La cap de Govern va convocar el comitè d’emergències Cobra, que inclou els seus principals ministres i alts càrrecs de defensa i seguretat, per avaluar la situació, mentre que les forces de seguretat van confirmar que es tractava d’un atemptat terrorista.

El comandant de la policia metropolitana de Londres Ben Har­rington va demanar als ciutadans que es mantinguin “vigilants” després de l’incident, i va anunciar que Scotland Yard havia desplegat agents per tota la ciutat i estava avaluant altres possibles mesures de seguretat. Harrington va detallar que tres de la vintena de ferits registrats són policies. “Aquest és un dia que havíem previst, mai pensàvem que acabaria arribant. Tristament, ara és una realitat”, va dir.

Centenars de persones van quedar retingudes durant hores dins del palau de Westminster, on es van suspendre totes les sessions parlamentàries després de sentir-se els trets des de l’interior de l’edifici. Els presidents de les dues cambres del parlament, John Bercow i Lord Fowler, van emetre un comunicat conjunt de condolença als afectats.

D’altra banda, el parlament autònom d’Escòcia va suspendre el debat que estava celebrant, en el qual s’havia de decidir si es donava suport al pla de la ministra principal, Nicola Sturgeon, per promoure un nou referèndum d’independència. Així mateix, les mostres de suport i de condol per part dels principals líders internacionals tampoc no es van fer esperar.

Un atac prop del parlament britànic deixa 4 morts i una vintena de ferits

tracking