TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

França

El ministre d'Interior dimiteix pels suposats treballs ficticis de les filles

Le Roux plega arran de la investigació sobre els contractes de les joves com a assistents parlamentàries, quan eren adolescents

El ministre d'Interior dimiteix pels suposats treballs ficticis de les fillesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre francès de l’Interior, Bruno Le Roux, es va veure ahir obligat a dimitir davant les sospites que va emplear de forma fraudulenta les seves filles adolescents en qualitat d’assistents par­lamentàries. L’endemà que es revelés que entre el 2009 i el 2016 les dues filles del ministre socialista havien passat gairebé totes les vacances escolars amb aquesta feina, Le Roux va comparèixer davant els mitjans per anunciar que, encara que es considera innocent, no vol entorpir l’acció de l’executiu.

Ho va fer després que la Fiscalia Nacional Financera obrís una investigació preliminar sobre el cas i després d’haver despatxat amb el president, François Hollande, i amb el primer ministre i predecessor en el càrrec, Bernard Cazeneuve. També el va instar a dimitir el candidat socialista a la presidència, Benoît Hamon, que no podia permetre’s veure al govern del seu partit a un ministre enfrontat a acusacions similars a les que des de fa setmanes llasten la campanya de François Fillon.

L’ocupació de familiars com a assistents parlamentaris és una pràctica corrent a França, però tant en el cas de Penelope Fillon i de dos dels fills del matrimoni, com en el de les filles de Le Roux, hi ha sospites de frau. El fins ahir ministre de l’Interior va emplear les filles quan aquestes no eren més que estudiants d’institut. Concretament, els signava contractes curts que cobrien els períodes de vacances escolars, una cosa permesa a França.

Una va començar a treballar amb 15 anys i l’altra amb 16, i els contractes es van repetir 10 vegades en un cas i 14 en l’altre. Segons la cadena TMC, que va revelar l’afer, es tractava de contractes d’entre 850 i 3.500 euros al mes, pels quals van totalitzar uns 55.000 euros. A la declaració de dimissió, el ministre va assegurar que eren contractes “legals” i que van correspondre a treballs efectuats de debò. Però TMC va revelar algunes contradiccions, com el fet que un dels contractes, del 2013, coincidís amb un treball becat d’una de les noies a Bèlgica. O que un altre, del 2015, es perllongués més enllà del període vacacional, quelcom il·legal.

Hollande va nomenar en el lloc de de Le Roux, Mathias Fekl, que fins ara ocupava la secretaria d’Estat de Comerç Exterior.

EMMANUEL MACRON VENÇ AL PRIMER DEBAT PRESIDENCIAL

L’exministre d’Economia i líder de la plataforma En Marxa, Emmanuel Macron, va ser el candidat més convincent del debat presidencial d’aquest dilluns a la nit a TF1, segons un sondeig publicat pocs minuts després de la fi de l’emissió, en que van participar Marine Le Pen, Benoît Hamon, François Fillon i Jean-Luc Mélenchon, a més de Macron. Segons l’enquesta, Macron va sortir vencedor quant a convicció pel 29% dels teleespectadors, així com pel que fa a continguts programàtics (30%), a l’hora que també és considerat el que té més qualitats té per ocupar l’Elisi (31%). La notícia va ser saludada als mercats amb un inèdit reforç de l’euro davant el dòlar i una menor pressió sobre la prima de risc de França.

tracking