catalunya

Junqueras diu que la Generalitat ho té “tot preparat” per al referèndum

El líder del PSC, Miquel Iceta, demana al PSOE que interposi un recurs d’anticonstitucionalitat si els nous pressupostos inclouen una partida per fer la consulta

Junqueras diu que la Generalitat ho té “tot preparat” per al referèndumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del govern català, Oriol Junqueras, va dir ahir a Badalona que l’executiu català “ho té tot preparat” per poder tramitar un referèndum sobre la independència de Catalunya. El vicepresident econòmic de la Generalitat, va fer aquestes declaracions durant el descans del partit de bàsquet de la lliga ACB entre el Divina Joventut i el Barcelona Lassa.

El líder d’Esquerra Republicana també va lamentar que el PSC “sempre prefereixi posar-se al costat d’aquells que no ens volen deixar votar, que en aquest cas és el PP, i no al costat dels ciutadans de Catalunya que volen exercir un dret democràtic fonamental com és el dret de vot”. Junqueras es referia, d’aquesta manera, al secretari del PSC, Miquel Iceta, que durant la seva intervenció del Consell Nacional del partit d’ahir, va anunciar que demanarà al PSOE que interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra els nous pressupostos de la Generalitat si inclouen “qualsevol menció al referèndum il·legal”. Iceta va considerar “inequívoc” el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, l’òrgan consultiu de la Generalitat que va anunciar fa tres setmanes que veia inconstitucional el referèndum d’independència que el govern va incloure als pressupostos. Iceta va afegir que la Generalitat “no està en condicions de convocar un referèndum pel qual no té competències”.

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, que també va assistir al partit de bàsquet entre el Joventut i el Barça, va tornar a defensar que “la solució més sensata” per Catalunya és que els catalans decideixin el seu futur a través d’un referèndum. Iglesias va conversar de manera afable amb el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, i també amb l’expresident de la Generalitat, Artur Mas. “Encara que els sorprengui, hem parlat de bàsquet”, va dir Iglesias, que va ser convidat pel club verd-i-negre per celebrar els 50 anys de la consecució del seu primer títol de lliga. “Hem parlat de bàsquet perquè la nostra opinió sobre el procés ja la coneixen. No volem que Catalunya se’n vagi d’Espanya, però som demòcrates i ens sembla que la solució més sensata és que se celebri un referèndum perquè els catalans i les catalanes decideixin el seu futur i la seva relació amb el conjunt d’Espanya”, va afegir Iglesias.

D’altra banda, durant el quart congrés “Qüestions d’Estat”, organitzat ahir per Òmnium Cultural, l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, va denunciar que hi ha “una autèntica persecució” contra els líders sobiranistes catalans. L’expresident de la Generalitat també va dir que l’estat espanyol té “jutges, fiscals, policies, control dels diners i de les relacions internacionals, cosa que nosaltres no tenim.”

MILERS DE PERSONES ES MANIFESTEN A BARCELONA CONTRA EL PROCÈS CATALÀ

Milers de persones convocades ahir per la plataforma Societat Civil Catalana (SCC) –15.000 segons l’organització i 6.000 segons la Guàrdia Urbana– es van manifestar ahir a Barcelona per demanar que es pari “el cop separatista” català i a favor de recuperar “la llibertat, la democràcia i la convivència a Catalunya”.

La mobilització, que va ser organitzada per l’entitat contrària a la independència de Catalunya, va recórrer el centre de Barcelona des de la Plaça Urquinaona i va finalitzar a la plaça Sant Jaume. El vicepresident de SCC, José Domingo, va dir que van convocar la marxa per denunciar “el cop d’estat institucional” perpetrat per alguns partits independentistes mitjançant un procés sobiranista que “pot trencar la pau social”. Ciutadans i el PP van donar suport a la manifestació mentre que el diputat del PSC, David Pérez, hi va participar a títol personal.

tracking