frança

Un home abatut a trets sembra el pànic a l'aeroport d'Orly de París

L’individu havia intentat robar l’arma d’un militar que patrullava en una de les terminals

Un home abatut a trets sembra el pànic a l'aeroport d'Orly de ParísEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aeroport parisenc d’Orly va viure ahir un matí de caos i de pànic. Un home va ser abatut a trets després d’intentar arrabassar l’arma d’un militar que patrullava a la terminal sud de la instal·lació, que va haver de ser evacuada. També es van anul·lar desenes de vols i d’altres van ser desviats als aeroports de Charles de Gaulle i de Beauvais. Els fets van tenir lloc a només un mes de les eleccions presidencials franceses i enmig del debat sobre si cal allargar l’estat d’emergència més enllà del 15 de juliol. Fa només un mes i mig un militar va ser agredit al Museu del Louvre de la capital francesa.

Els fets van tenir lloc ahir pels volts de dos quarts de nou del matí quan l’atacant va amenaçar amb una pistola el militar al qual volia robar l’arma. El fiscal de París, François Molins, va dir que l’home abatut, que també portava un bidó de gasolina, hauria cridat que estava disposat “a morir per Al·là” i va amenaçar que hi hauria morts. La fiscalia també ha obert una investigació. El govern francès va explicar que l’assaltant no va arrabassar l’arma al militar i que va ser abatut per un company del militar assaltat. Encara es desconeixen les motivacions per les quals l’home abatut, identificat com Ziyed Ben Belgacem, de 39 anys i de nacionalitat francesa, volia fer servir l’arma. L’assaltant era conegut per la policia francesa i pels serveis secrets per la seva radicalització. El seu pare i el seu germà es van presentar ahir voluntàriament a la comissaria i van ser detinguts per la policia. També el seu cosí, que s’havia trobat amb l’assaltant la nit de divendres. Abans d’arribar a l’aeroport, Ziyed Ben Belgacem va disparar en un control de trànsit a la localitat de Garges-lès-Gonesse, a la perifèria de París, i va ferir un policia. Poc després, hauria abandonat el seu cotxe i n’hauria robat un altre per arribar a l’aeroport d’Orly. A falta de poc més d’un mes per a la celebració de les eleccions presidencials franceses, l’atac va generar nombroses reaccions dins del govern i també entre els candidats als comicis. El president francès, François Hollande, va lloar “la valentia i l’eficàcia dels policies i dels militars”. La candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, va aprofitar els fets per fer campanya i atacar un govern “superat, estupefacte i paralitzat”.

LA POLICIA TENIA CONSTÀNCIA D ELA RADICALITZACIÓ DE L'ASSALTANT

Ziyed Ben Belgacem, l’individu mort ahir a trets per un militar, era conegut pels serveis secrets francesos per la seva radicalització. De fet, els cossos policials van arribar a escorcollar el seu domicili el mes de novembre del 2015, poc després dels atemptats que van provocar 130 morts. Tot i això, durant l’escorcoll no es van trobar indicis de la seva possible col·laboració amb els brutals atacs.

Ziyed Ben Belgacem tenia antecedents relacionats amb robatoris per violència i tràfic de substàncies prohibides. La fiscalia de París va obrir ahir una investigació per temptativa d’homicidi, per associació de delinqüents en relació amb un projecte terrorista, temptativa d’assassinat i robatori amb arma.

tracking