Holanda

Alleujament a Europa després de la derrota de Wilders a les urnes

El primer ministre Mark Rutte s’imposa a les eleccions generals tot i perdre vuit escons, mentre la formació ultradretana queda en segon lloc, amb vint diputats

Alleujament a Europa després de la derrota de Wilders a les urnesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea (UE) va despertar ahir alleujada amb els resultats de les eleccions generals a Holanda, considerades com el primer assalt en la lluita contra el populisme xenòfob en un decisiu any electoral al vell continent. D’acord amb els resultats oficials, el partit liberal VVD del primer ministre, Mark Rutte, es manté en primera posició amb 33 escons, vuit menys dels que tenia. Però el més decisiu per a la UE és que el Partit Per la Llibertat (PVV) de l’ultradretà Geert Wilders, que havia promès que trauria Holanda de la UE si governava, va quedar lluny amb 20 escons –en segona posició– tot i que les expectatives de vot eren majors.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va ser el primer a felicitar Rutte, per un triomf electoral “contra els extremistes i a favor d’Europa”. El portaveu del líder de l’Executiu comunitari, Margaritis Schinas, va afirmar a Twitter que Juncker havia parlat per telèfon amb Rutte i l’havia felicitat per la seva “clara victòria”.

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, es va dirigir directament a Rutte a Twitter per donar-li l’enhorabona. “Felicitats!”, va escriure.

França, que celebra eleccions presidencials els pròxims mesos d’abril i maig, amb la ultradretana Marine Le Pen, al capdavant en els sondejos per a la primera volta però no en la segona i definitiva, serà la pròxima cita electoral europea per valorar la potència del populisme de dretes a Europa. El president francès, François Hollande, va felicitar Rutte per la “clara victòria contra l’extremisme”, i va subratllar que “els valors d’obertura, de respecte dels altres i de fe en el futur d’Europa són l’única resposta a les pulsions nacionalistes i de replegament que sacsegen el món”.

Des del Front Nacional, però, la lectura va ser sensiblement diferent, en considerar que els resultats de Wilders constitueixen un “èxit” que il·lustra la força dels “patriotes” a Europa, i que gua-nyarà la propera vegada. El secretari general de l’FN, Nicolas Bay, va assenyalar que el resultat obtingut per Wilders, “és un èxit d’etapa, encara que no sigui la victòria final”.

Els líders dels 13 partits que han aconseguit representació parlamentària es van reunir ahir per iniciar les negociacions amb la finalitat de formar govern, una tasca que es preveu complicada per la fragmentació a la seu legislativa. Per a la formació de l’executiu calen mínim 76 escons, la qual cosa requerirà almenys el consens de quatre o fins i tot cinc partits. Els líders dels partits amb representació van designar a la ministra de Sanitat, Edith Schippers, com a informadora, la qual durant la propera setmana haurà de reunir-se amb totes les formacions amb vista a una possible coalició.

tracking