frança

Fillon es reafirma com a candidat després de rebre un bany de masses

El candidat de la dreta afirma que “ningú” li pot impedir presentar-se a les eleccions després d’un acte de suport a París amb desenes de milers de persones

Fillon es reafirma com a candidat després de rebre un bany de massesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat de la dreta a les presidencials franceses, François Fillon, afirma que no veu raons per retirar-se, sobretot després del suport popular rebut ahir al car­rer. Tot i que va dir que està disposat a dialogar amb el seu partit, la decisió final la prendrà ell. “Ningú pot impedir-me ser candidat”, va subratllar Fillon en una entrevista a France 2, en què va recordar que va ser ”elegit democràticament” a les primàries de la dreta i el centre el novembre passat, i a més compta amb les firmes necessàries per formalitzar la candidatura. Però a continuació va admetre que “això no vol dir que no estigui disposat a dialogar”, i avui assistirà al consell polític que ha organitzat amb caràcter urgent el seu partit, Els Republicans.

El contraatac d’ahir contra els que l’han abandonat i reclamen que renunciï a la candidatura de la dreta a les presidencials franceses pel llast de la investigació judicial que el persegueix preludia una lluita amb resultat incert. Emparant-se en les diverses desenes de milers de persones (40.000 segons la policia, més de 200.000 segons els organitzadors) que va aconseguir reunir en suport seu a l’esplanada del Trocadero de París, en una tarda freda i plujosa, Fillon va denunciar les “traïcions” i “la deserció assumida sense vergonya i també sense orgull”.

Unes paraules dirigides a les desenes de càrrecs electes i responsables de la dreta (més de 250 des que dimecres va indicar que està convocat el dia 15 davant el jutge amb vista a la seva probable imputació) que li han demanat que abandoni la carrera a l’Elisi davant del risc d’una derrota a les eleccions. Una amenaça que s’ha vist refermada amb una enquesta publicada ahir segons la qual un 71% dels francesos no vol que Fillon mantingui la seva candidatura, sis punts més que fa dues setmanes.

L’exprimer ministre conservador va reconèixer la seva “part de responsabilitat” en aquesta situació, i més concretament dos errors: el primer, haver demanat la seva dona, Penelope, que treballés per a ell com a assistent parlamentària –la qüestió que està en el centre de la investigació judicial de la que és objecte– i el segon els dubtes de fer pública aquesta ocupació suposadament fictícia. Fillon no va aclarir el dubte de si té intenció de mantenir la seva candidatura a qualsevol preu. Va assegurar que ha fet el seu examen de consciència en unes circumstàncies que no desitja a ningú, i que ara correspon fer el mateix als responsables de la dreta i del centre.

El candidat conservador va estar envoltat durant el seu discurs a l’esplanada del Trocadero pel cada vegada més petit cercle de fidels, entre els quals una figura particularment destacada, l’exministre François Baroin, conegut per haver estat a l’equip de Nicolas Sarkozy durant les primàries i que alguns volen veure com també un possible substitut. Igualment hi era la seva dona, que va sortir del seu mutisme des que el 25 de gener va esclatar l’escàndol que l’afecta, amb una entrevista publicada estratègicament a Le Journal du Dimanche per donar dos missatges bàsics.

La dona del candidat de la dreta va assegurar que feia “tasques molt variades” com a assistent parlamentària del marit, a qui va dir que continuï “fins al final” en la seva candidatura. Va explicar que va sortir per iniciativa pròpia i no per motivacions polítiques, i que el que vol és acabar amb els “rumors bojos” que circulen.

tracking