França

Desenes d'alts càrrecs abandonen la campanya electoral de Fillon

Diputats, senadors i alcaldes retiren el suport al candidat davant de la imminent imputació

Desenes d'alts càrrecs abandonen la campanya electoral de FillonEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenes de diputats, senadors i alcaldes de centredreta van retirar ahir el suport al candidat conservador a la presidència de França, François Fillon, a causa de la imminent imputació judicial pel cas dels suposats llocs de treball ficticis de l’esposa i dos dels fills. Des que Fillon va anunciar dimecres que seria imputat les desercions de la campanya no han deixat de succeir-se.

Fins ara han estat almenys 60 els alts càrrecs públics que han expressat l’oposició al fet que Fillon es presenti als comicis del 23 d’abril i del 7 de maig. Alguns, a més, han suggerit a l’alcalde de Bordeus i ex-primer ministre Alain Juppé que substitueixi Fillon a la cursa electoral.

La dimissió dimecres del responsable d’assumptes internacionals i europeus, l’exministre Bruno Le Maire, va desencadenar una cadena de renúncies en algunes de les famílies polítiques que abrigallaven Fillon, qui, fins al gener, era el clar favorit a succeir Hollande. Almenys una vintena de càrrecs lleials a Le Maire van abandonar el vaixell, entre els quals el director adjunt de campanya de Fillon, Sébastien Lecornu. Una altra vintena de càrrecs propers a Juppé, que va ser derrotat a les primàries per Fillon, van seguir el mateix camí.

També es van registrar alguns moviments de pressió organitzats, com ara el dels alcaldes i responsables regionals centredretans de 15 ciutats, com Nancy, Reims i Saint-Etienne. “Els càr­recs electes de la dreta i el centre demanem solemnement a François Fillon que es retiri”, resa el lema d’aquests regidors i responsables regionals, segons va publicar el rotatiu L’Opinion.

Un altre cop dur per al candidat conservador va ser la decisió del partit centrista Unió Demòcrata Independent, que ha optat per fer-se a un costat i suspendre la campanya al costat de Fillon. També van abandonar almenys una desena de diputats propers a l’expresident Nicolas Sarkozy, un altre dels contendents superats per Fillon a les primàries del novembre. En tot cas, els afins a Sarkozy prendran un posició oficial dimarts que ve. Fins i tot dos propers a Fillon, el senador Marc Laménie i el diputat Gilles Bourdouleix, van anunciar la retirada.

Des de Nimes, al sud de França, un Fillon visiblement emocionat va assegurar durant un míting que mantindrà la seva candidatura, malgrat “els atacs violents” que ha patit en les últimes setmanes. Abans del discurs, el seu domicili ja havia estat registrat per agents de l’Oficina Central de Lluita contra la Corrupció i les Infraccions Financeres, per investigar les sospites sobre desviament de fons públics, tràfic d’influències i ocultació d’activitats.

Le Pen perd la immunitat

En un altre odre de coses, el ple del Parlament Europeu va decidir ahir en una votació a mà alçada retirar la immunitat parlamentària a la líder de la ultradreta francesa i també candidata a l’Elisi, Marine Le Pen, a petició de les autoritats franceses, que la investiguen per difondre a les xarxes socials imatges d’execucions d’Estat Islàmic, acompanyades del missatge: “Daesh és això.”

La decisió de retirar-li la protecció parlamentària només afectarà el cas de les polèmiques piulades i no a una altra investigació oberta contra ella pel presumpte ús fraudulent de fons europeus. Cal recordar que la líder del Front Nacional és sospitosa d’haver utilitzat aquests diners per pagar els sous d’un guardaespatlles i també d’una assessora.

tracking