França

Fillon no retirarà la candidatura malgrat anunciar que serà imputat

L’aspirant de la dreta insisteix que arribarà fins al final de la campanya i qualifica la decisió de la justícia d’“assassinat polític”

Fillon no retirarà la candidatura malgrat anunciar que serà imputatEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aspirant conservador a la presidència francesa, François Fillon, no retirarà la candidatura, tot i anunciar ahir que serà imputat per les suposades ocupacions fictícies que va concedir a la família. La notícia va disparar les primeres desercions de la campanya.

Per controlar l’ona expansiva de la revelació, Fillon va prendre la iniciativa. En una declaració envoltat per alguns dels pesos pesants del partit, el candidat va criticar durament la justícia en titllar la imminent imputació d’“assassinat polític”. La jornada havia començat enrarida, amb la sobtada suspensió de l’una visita al Saló de l’agricultura i la imprevista roda de premsa, que va desencadenar tots els rumors.

Al migdia, Fillon va resoldre les incògnites sobre una eventual retirada, rebutjant novament aquesta possibilitat. “El meu advocat ha estat informat que seré convocat el 15 de març pels jutges d’instrucció per ser imputat”, va assenyalar al començament de la intervenció. L’ex-primer ministre va defensar una vegada més la seva innocència, i va aclarir que acudirà a la citació judicial –malgrat poder negar-s’hi per l’aforament com a diputat–, “per respecte a les institucions”.

“Més enllà del procés judicial, ara solament apel·lo al poble francès. Només el sufragi universal, i no un procés acusatori, pot decidir qui serà president de la República. No cediré, aniré fins al final”, va assenyalar.

Divendres passat, els jutges d’instrucció van obrir una investigació pels càrrecs de malversació de fons públics, tràfic d’influències i ocultació d’activitats, després que la fiscalia nacional financera els traslladés el cas. El ministeri públic havia començat les perquisicions preliminars arran de les revelacions del setmanari Le Canard Enchainé, segons les quals Fillon havia contractat la seva esposa, Penelope, i dos fills com a assistents parlamentaris, però que no hi havia proves que haguessin complert aquesta tasca.

La dura càrrega de Fillon contra el poder judicial va despertar el rebuig immediat dels seus rivals polítics, començant pel president, François Hollande. “Una candidatura a les presidencials no autoritza a suscitar sospites sobre el treball de policies i jutges, a crear un clima de desconfiança incompatible amb l’esperit de responsabilitat i, encara pitjor, a llançar acusacions extremament greus contra la Justícia i a major escala contra les institucions”, va afirmar.

PROMESA INCOMPLERTA

Però les pitjors notícies per a Fillon van arribar des del seu propi bàndol, amb les primeres desercions d’envergadura de correligionaris que l’acusen de no respectar les promeses. Al gener, quan es va destapar l’escàndol, el candidat va dir que solament una imputació podria impedir-li presentar-se a les eleccions.

El primer a anunciar la dimissió de la campanya va ser l’exministre d’Agricultura Bruno Le Maire. Després, ho van fer els aliats centristes de la Unió Demòcrata Independent. Gairebé al mateix temps, la vicepresidenta dels Republicans –el partit de Fillon– a l’Assemblea Nacional, Catherine Vautrin, va reclamar un nou candidat de la dreta.

Ara com ara, els grans espases conservadors, Nicolas Sarkozy i Alain Juppé, als quals Fillon va derrotar a les primàries, guarden silenci. Si algun dels dos li retirés públicament el suport, però, Fillon podria donar pràcticament per acabada la cursa a l’Elisi.

tracking