Estats Units

Trump critica la seguretat a Europa i diu que ja no és segur viatjar a París

El president utilitza els atemptats que han colpejat el vell continent per defensar la seva política en matèria d’immigració

Trump critica la seguretat a Europa i diu que ja no és segur viatjar a ParísEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va obrir ahir un nou front de conflicte. Aquesta vegada amb París. El mandatari va car­­regar contra la seguretat de la capital francesa, perquè a causa del terrorisme ja no és segur viatjar a la ciutat, en un atac directe a la indústria del turisme gal, un dels principals motors del país. Durant un discurs a la conferència anual d’Acció Política Conservadora, el mandatari va sorprendre els assistents en explicar la història d’un amic seu amant de la capital gal·la, que la visitava cada estiu fins ara fa uns anys. Segons ell, la ciutat de les llums no s’assembla al que era abans i “París ja no és París”. Amb aquesta anècdota, Trump va afirmar que la construcció d’una “gran Amèrica” no passa per assimilar-se a Europa.

En aquest context, el president dels EUA va aprofitar per recordar també altres incidents registrats al vell continent: “Mirin el que està passant a Suècia. Mirin el que va passar a Alemanya. Mirin el que va passar a França; a París i Niça”, va assegurar Trump, barrejant els disturbis sense víctimes a Estocolm –registrats els últims dies, precisament arran d’unes declaracions seves– amb una aparent al·lusió a l’atemptat amb una dotzena de morts del mercat nadalenc de Berlín del desembre passat, o els greus atacs de París de novembre del 2015.

Trump va insistir a repetir la seva premissa que si els Estats Units no controlen l’entrada d’immigrants musulmans, hi haurà atacs terroristes com els que han afectat Europa els últims anys. El president nord-americà, que ha intentat mitjançant decret –bloquejat als tribunals– suspendre el programa de refugiats i l’emissió de visats a set països musulmans, va dir que el control fronterer serà el centre de la política de seguretat nacional.

En relació amb això, el president va reiterar que la construcció del mur amb Mèxic començarà “abans del previst”. Així, va afirmar que “construirem el mur, no us preocupeu. De fet, començarem aviat, abans del previst”, va subratllar Trump en el seu discurs. “Emprendrem una acció ràpida i contundent per assegurar la frontera sud dels Estats Units i a començar la construcció d’un gran, gran mur fronterer”, va insistir el president, en subratllar la seva intenció de detenir “el flux d’immigració il·legal”.

Trump va indicar, sense aportar detalls, que “els agents d’immigració estan trobant membres de bandes, traficants de drogues i estrangers criminals i fent-los fora del país. No els deixarem tornar. No tornaran. I si ho fan, es toparan amb problemes més grans dels que mai han pogut somiar”, va agregar el magnat novaiorquès.

inici del mur en tres punts

Trump vol començar la construcció del mur amb Mèxic als enclavaments fronterers de El Paso (Texas), Tucson (Arizona) i El Centro (Califòrnia) i pagar-ho amb diners aprovats pel Congrés, va informar dimarts passat el govern. El mur a la frontera va ser una de les promeses estrella amb les quals va arribar a la Casa Blanca Trump, qui va assegurar que el cost de l’obra l’assumirà Mèxic, encara que el Congrés avanci els diners. El cost estimat del mur fronterer ha anat creixent progressivament, des dels aproximadament 8.000 milions de dòlars que va calcular inicialment el mandatari fins als 21.600 milions, segons els últims càlculs aportats pel departament de Seguretat Nacional.

tracking