frança

París adverteix que no permetrà ingerències externes a la campanya

El ministre d’Exteriors gal alerta del perill de patir ciberatacs d’origen rus per debilitar els candidats més pro-europeus

París adverteix que no permetrà ingerències externes a la campanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, va avisar ahir que el govern francès no permetrà ingerències exteriors en la campanya de les pròximes eleccions presidencials. Ayrault es va referir a suposats ciberatacs d’origen rus per debilitar candidats pro-europeus. “Cal veure el que succeeix amb candidats als quals Rússia mostra simpatia, com Marine Le Pen i François Fillon, i el que succeeix amb Emmanuel Macron. Ell té un discurs molt europeu i és blanc dels ciberatacs. Aquesta forma d’ingerència és inacceptable”, va manifestar, alhora que va remarcar que Rússia “és el primer país a ressaltar que la no-ingerència en assumptes interns és un principi cardinal de la vida internacional”. “França no acceptarà que dictin quina ha de ser la seva elecció en els comicis del 23 d’abril i el 7 de maig”, quan se celebraran la primera i la segona volta, respectivament. “L’interès de Rússia i dels Estats Units és tenir una Europa estable, que funcioni i tingui el seu paper en favor de la pau”, va concloure.

Macron, el més mal vist

Macron, un convençut partidari de la Unió Europea amb possibilitats de disputar la segona volta del 7 de maig segurament davant de Le Pen, està considerat el candidat més mal vist pel Kremlin. La seva candidatura va acusar el canal de televisió estatal Russia Today i l’agència de notícies Sputnik de perjudicar la seva campanya en propagar notícies i rumors sense confirmar.

A la dirigent ultradretana Marine Le Pen la situen a la corda de Moscou i ella mateixa ha reconegut públicament haver rebut finançament de bancs russos. Mentrestant, el conservador François Fillon ha estat elogiat públicament pel president rus, Vladímir Putin, com en el seu moment va passar amb el nou president dels EUA, Donald Trump.

El president francès, François Hollande, es reunirà avui a Màlaga amb el president espanyol, Mariano Rajoy, en la que serà la XXV Cimera hispanofrancesa, la quarta amb els dos dirigents com a protagonistes. Els dos mandataris uniran esforços perquè Europa segueixi avançant en el seu projecte d’integració i faci front així a reptes als quals s’enfronta com el Brexit.

DUES TERCERES PARTS DELS VOTANTS INSTEN FILLON A PLEGAR

L’enquesta de l’institut Ifop, publicada al Journal du Dimanche i basada en 1.004 entrevistes, revela que dos terços dels votants francesos volen que François Fillon retiri la seva candidatura per l’escàndol relacionat amb la suposada ocupació fictícia de la seva dona, investigada per la Fiscalia financera. Mentrestant, Fillon va agrair ahir als seus seguidors la “tenacitat” i el “suport” dels militants.

“El vostre suport i tenacitat. Aquesta és la millor resposta davant els que ens ataquen”, va manifestar a través d’un vídeo que va penjar ahir a les xarxes socials. L’aspirant a l’Elisi va tornar a defensar en la gravació que “el sufragi universal” dels comicis del 23 d’abril serà l’únic que decidirà el seu futur polític.

tracking