CATALUNYA

Milers de persones es manifesten a Barcelona en suport als refugiats

Unes 300.000 persones, segons l’organització, i 160.000 segons la policia marxen pels carrers de la capital catalana

Milers de persones es manifesten a Barcelona en suport als refugiatsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 300.000 persones, segons els organitzadors, i 160.000 segons la guàrdia urbana de Barcelona, es van manifestar ahir pels carrers de la capital catalana per demanar a les autoritats espa-nyoles i europees l’acollida dels refugiats que fugen dels conflictes bèl·lics als seus països. Des de les quatre de la tarda desenes de milers de persones van desbordar els límits de la plaça Urquinaona, punt d’inici de la marxa convocada per la plataforma “Casa nostra, casa Vostra” sota el lema Volem acollir.

La capçalera de la manifestació, subscrita per la majoria de partits polítics, sindicats i nombroses entitats socials catalanes, portava pancartes amb les proclames Catalunya, terra d’acollida i Prou excuses! Acollim ara, mentre una altra situada al final indicava No més morts! Obrim fronteres. L’ambient de la manifestació va ser eminentment festiu i familiar, amb la participació de persones de totes les edats, moltes d’elles immigrants. El color blau de les pancartes i de milers de cartolines amb els lemes promoguts per la plataforma Casa nostra, casa Vostra va predominar per sobre d’altres banderes o ensenyes, en un recorregut que va estar animat per grups musicals.

Els primers manifestants de la marxa van arribar al final del recorregut cap a les 17.30 hores, una hora i mitja després de l’inici, quan molts dels participants encara seguien als voltants de la plaça Urquinaona. Els protestants acabaven el seu recorregut al parc de la Barceloneta, davant del mar, un lloc simbòlic on la companyia Fura dels Baus es va encarregar de representar-hi una performance en la qual es van situar unes armilles salvavides entre la sorra.

El veler Astral, de l’ONG Proactiva Open Arms, que rescata persones que intenten arribar a Europa per la Mediterrània, va participar en una simulació d’una operació de salvament de nàufrags entre els aplaudiments dels assistents. Posteriorment, es va llegir un manifest que va recordar que al 2015, Espanya “es va comprometre a rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys” i que “aquest compromís s’està incomplint” de manera que “el govern espanyol, conjuntament amb altres estats europeus, vulneren sistemàticament el dret internacional”.

La més massiva d’Europa

Els coordinadors de la campanya “Casa nostra, casa Vostra”, Rubén Wagensberg i Lara Costafreda, van destacar que la mobilització d’ahir va ser la més gran d’Europa en suport dels refugiats, i van reclamar un gran pacte social a Catalunya per anar a reclamar a Madrid i a Brussel·les que s’obrin les fronteres als demandants d’asil. “El clam és unànime: s’han acabat les excuses, volem acollir i volem acollir ara”, va manifestar Costafreda a l’escenari instal·lat al parc de la Barceloneta. Aquesta mateixa demanda va estar traslladada al president català, Carles Puigdemont, que va rebre els organitzadors de la manifestació ahir al vespre al Palau de la Generalitat. Diversos consellers del govern català van participar en la marxa solidària.

De la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també es va unir a la marxa, va declarar que espera que la capital catalana “es converteixi en la capital de l’esperança, de la defensa dels drets humans i de la pau”.

tracking