Estats Units

Trump es desvincula del compromís pel que fa a crear un Estat palestí

“M’agradarà la solució que agradi a les dues parts”, assegura, mentre s’ofereix a donar suport en les negociacions

Trump es desvincula del compromís pel que fa a crear un Estat palestí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va dir ahir que acceptarà “una solució d’un o dos estats”, la que prefereixin els israelians i palestins, fet que suposa un important canvi de criteri en la política de Washington respecte a l’Orient Mitjà. “Hi ha la solució de dos estats i d’un Estat; m’agradarà la que agradi a les dues parts. Puc viure amb qualsevol de les dues”, va dir Trump durant una conferència de premsa conjunta amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a qui va rebre a la Casa Blanca.

El mandatari es va pronunciar així hores després que un funcionari del govern posés en dubte la solució de dos estats que ha suposat la base de les negociacions de pau intervingudes pels EUA fins ara, en considerar que si aquest enfocament “no porta a la pau potser calgui replantejar-lo”. Trump es va comprometre a “treballar cap a un acord de pau entre Israel i els palestins”.

“Però són les pròpies parts les que han de negociar directament aquest acord. Estarem al seu costat. Treballarem amb ells. Com en qualsevol negociació, les dues parts hauran de fer concessions. Ho sap, veritat?”, va afegir Trump mirant Netanyahu. El president nord-americà també va afirmar que els palestins han de “desfer-se de l’odi” que, al seu entendre, els ensenyen a tenir “des de petits”. Israel, de la seva banda, ha de mostrar “certa flexibilitat” per arribar a un acord de pau amb els palestins, va opinar Trump.

Sobre aquest tema, Netanyahu va indicar que ell no vol fixar-se tant en les “etiquetes” sobre una solució d’un o dos estats, sinó que el que li importa és la “substància” del procés de pau, i va subratllar que les seves condicions “no han canviat” en els últims vuit anys. Netanyahu va acudir a la reunió amb Trump pressionat per la dreta nacionalista israeliana, que li demana que rebutgi oficialment la solució dels dos estats i avanci cap a l’annexió de territoris palestins.

D’altra banda, Trump va mirar de desviar l’atenció sobre els seus suposats nexes amb Rússia i l’escàndol de la renúncia de l’assessor de seguretat nacional, Michael Flynn, amb atacs a la premsa i a les filtracions “criminals” d’informació, que va atribuir als serveis d’intel·ligència.

Connexions amb Moscou

El president només va atendre mitjans conservadors i va evitar parlar sobre què hi ha de cert en la possible vinculació d’alguns assessors de campanya amb la intel·ligència russa. D’acord amb allò publicat per diversos mitjans, membres de la campanya republicana i altres col·laboradors propers van mantenir “reiterats contactes” amb agents de la intel·ligència del Kremlin durant l’any previ a les eleccions. Trump ho va negar a Twitter, però no s’hi va referir a la roda de premsa.

tracking