Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Espanya

Penes de fins a tretze anys de presó per a la cúpula de la 'trama Gürtel'

El Superior imparteix la primera condemna per a Correa, Crespo, ‘El Bigotes’ i vuit persones més
Francisco Correa, cap de la 'trama Gürtel', a l'Audiència Nacional.

Penes de fins a tretze anys de presó per a la cúpula de la 'trama Gürtel'

Francisco Correa, cap de la 'trama Gürtel', a l'Audiència Nacional.

Efe
Actualitzada 11/02/2017 a les 07:19
Els caps de la trama Gürtel Francisco Correa i Pablo Crespo han estat condemnats a tretze anys de presó, Álvaro Pérez, àlies El Bigotes, a 12 anys i 3 mesos, i l’exconsellera valenciana de Turisme Milagrosa Martínez, a 9 anys. Així consta en la sentència de la primera de les sis peces en les quals es va dividir el cas.
El Tribunal Superior de Justícia va fer pública la resolució, relacionada amb les irregularitats en la contractació de l’expositor de la Generalitat Valenciana a Fitur, i en la qual també es condemna Isabel Jordán (6 anys), Cándido Herrero (4 anys i 4 mesos) i Mónica Magariños (3 anys). L’ex-cap de gabinet de la consellera Martínez, Rafael Betoret, també ha estat condemnat, a 6 anys de presó, i els ex-alts càrrecs de la conselleria de Turisme Isaac Vidal, Jorge Guarro i Ana Grau, a 7, 4 i 3 anys, respectivament. Finalment, l’exconsellera de Turisme Angélica Such i l’ex-cap de servei a l’Agència Valenciana de Turisme Juan Bover han estat absolts.
La sentència condemna onze dels tretze acusats per delictes d'associació il·lícita, prevaricació, tràfic d’influències, malversació, falsedat i suborn, i es determina que el grup Correa es va crear expressament per manipular concursos públics i lucrar-se aplicant marges desproporcionats, duplicant partides i facturant despeses inexistents. Així mateix, es conclou que la conselleria de Turisme, entre els anys 2005 i 2009, va alterar els criteris d’adjudicació dels contractes i va beneficiar irregularment les empreses de Correa, a les quals va facilitar informació privilegiada.
Diversos dels lletrats defensors van criticar la resolució per “desproporcionada” i van anunciar recursos, mentre que el tribunal ha citat els condemnats els propers dimarts i dimecres per decidir sobre el seu ingrés a la presó, fiances o altres possibles mesures cautelars.
Després de conèixer la sentència, el sots-secretari d’organització del PP, Fernando Martínez Maillo, va afirmar que “la justícia funciona” i que és “una garantia per als ciutadans espanyols”, i va considerar que aquestes condemnes no entelen la celebració del congrés nacional del PP, que se celebra aquest aquest cap de setmana. No obstant això, des dels partits de l’oposició es va qualificar la sentència com “una condemna al PP, que va vendre la seva imatge a Gürtel”, que “confirma el saqueig dels fons públics valencians” i que “corrobora que el PP valencià va funcionar com una trama mafiosa”.
En la resolució es deixa constància que les empreses de Cor­rea van rebre més de 5,5 milions d’euros dels fons públics de la Generalitat per executar els contractes de representació a Fitur, que estaven arreglats. D’aquesta quantitat, 1,9 milions corresponen a beneficis percebuts pels treballs realitzats en adjudicacions de forma il·lícita, i 176.812 per sobrecostos o duplicitats facturades a la Generalitat per l’expositor a Fitur.

Escoltes i enregistraments
La sentència conté, a més, altres consideracions de rellevància, de cara als propers judicis per altres peces del cas Gürtel, com el rebuig a la petició de nul·litat formulada amb relació a unes escoltes que va autoritzar l’exjutge Baltasar Garzón i que li va costar la inhabilitació al Suprem. També es dona validesa als enregistraments que va fer l’exregidor de Majadahonda José Luis Peñas i que va aportar com a denunciant del cas.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts