Espanya

La fiscalia investiga si la Generalitat va obtenir dades fiscals il·legalment

Santiago Vidal dimiteix com a senador d’ERC després d’assegurar que l’executiu ha obtingut la informació de forma il·lícita

La fiscalia investiga si la Generalitat va obtenir dades fiscals il·legalmentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge Santiago Vidal va dimitir ahir com a senador d’ERC després de la tempesta política desencadenada en afirmar que la Generalitat té de forma “il·legal” les dades fiscals dels catalans, una asseveració que la fiscalia superior de Catalunya investigarà si és certa.

Dijous van transcendir, a través d’una informació d’El País, unes declaracions de Vidal en un acte públic del 24 de novembre a Granollers, en les quals va assegurar: “En aquest moment, el govern de la Generalitat té totes les vostres dades fiscals. Això és legal? No, perquè estan protegides per la llei de protecció de dades del govern espanyol, però ximples no ho som, ja sabem que no ens les facilitaran de manera voluntària.”

Tant la Generalitat catalana com ERC es van apressar a desautoritzar Vidal –suspès com a jutge per participar en la redacció d’una Constitució catalana–, però els desmentits amb prou feines han pogut contenir la tempesta política, que ha portat els grups de l’oposició a sol·licitar la compareixença de diversos membres de l’executiu al Parlament.

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va tornar a desmentir ahir “de forma rotunda i categòrica” Vidal, encara que deixava en mans d’ERC les decisions oportunes.

Després de mantenir converses amb la direcció d’Esquerra, Vidal va anunciar que deixava “voluntàriament” l’acta de senador “per no ser cap obstacle per al procés”. “He fet unes declaracions en un to col·loquial, intentant ser didàctic sobre el procés sobiranista, però és evident que preses en la seva literalitat no s’ajusten a la realitat”, va afirmar.

Posteriorment, la Generalitat va anunciar que es posa “a disposició” de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades per “sotmetre’s, a petició pròpia, a una auditoria de la gestió i ús de les dades de caràcter fiscal”, i el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, es va oferir a comparèixer amb “urgència” a la seu parlamentària.

Mentrestant, la fiscalia superior de Catalunya obria diligències per investigar si el govern es va apoderar il·lícitament de dades fiscals reservades. Segons va informar el ministeri públic, les manifestacions abocades per Santiago Vidal “suggereixen l’existència de comportaments que, de confirmar-se, podrien suposar la comissió de diversos fets delictius”.

tracking