Estats Units

Trump firma l'ordre executiva per construir el mur amb Mèxic

El president afirma que l’obra començarà “en els propers mesos” i reitera que el país veí n’assumirà “el cent per cent” del cost

Trump firma l'ordre executiva per construir el mur amb Mèxic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va rubricar ahir una ordre executiva per tal de destinar fons federals a la construcció del mur amb Mèxic, durant una cerimònia celebrada al departament de Seguretat Nacional (DHS, en anglès). “Hem estat parlant d’això des del principi”, va recordar el mandatari respecte a una de les seves principals promeses electorals tot just després de signar el document al costat del recentment confirmat secretari de Seguretat Nacional, el general retirat John Kelly.

En una entrevista concedida ahir a la cadena ABC, Trump va afirmar que la construcció del mur a la frontera amb Mèxic començarà “en els propers mesos”, i va precisar que la seva planificació es durà a terme “de manera immediata, tan aviat com puguem fer-ho físicament”.

El president va insistir que malgrat que els contribuents nord-americans avancin els fons per a la seva construcció, Mèxic retornarà la totalitat del cost. “En última instància el cost del mur serà reemborsat per Mèxic i aquest pagament serà del cent per cent del cost de l’obra”, va explicar el respecte.

Trump va afegir que “tot se’ns reemborsarà en una data posterior amb qualsevol transacció que fem amb Mèxic. Només li dic que hi haurà un pagament, que succeirà d’alguna forma, potser una forma complicada. El que estic fent és bo per als Estats Units i també serà bo per a Mèxic. Un Mèxic estable i sòlid”.

Preguntat per la negativa del president mexicà, Enrique Peña Nieto, de pagar la factura del mur, Trump va respondre que el mandatari del país veí no pot dir una altra cosa. “Ell ha de dir-ho”, va justificar el magnat.

D’altra banda, Trump ha anunciar a través de Twitter que demanarà una “gran investigació” sobre el frau electoral que es va produir en els comicis del novembre, una afirmació no corroborada fins ara per cap prova, i que a més l’ha enfrontat amb membres del seu propi partit. En la piulada, el president afirma que la recerca inclourà “els registrats per votar en dos estats, els il·legals i fins i tot els registrats que estaven morts [i molts per molt temps]”, va afirmar. A més, va avançar que “depenent dels resultats” podria modificar la llei electoral. En els últims dies, Trump ha afirmat que va haver-hi entre tres i cinc milions de vots il·legals, que van permetre a la demòcrata Hillary Clinton gua-nyar el vot popular malgrat no imposar-se al col·legi electoral, que és el determinant.

PANCARTA ANTI-TRUMP DE GREENPEACE AL COSTAT DE LA CASA BLANCA

WASHINGTON. Activistes de Greenpeace es van sumar ahir al descontentament de ciutadans i col·lectius contra Trump. L’organització ecologista va aconseguir penjar una pancarta molt a prop de la Casa Blanca, en una grua que està instal·lada a escassos metres de l’edifici oficial, i que té una altura de 80 metres. S’hi podia llegir-se una única paraula: Resistir.

tracking