Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Alemanya

Estat Islàmic reivindica l'atac a Berlín mentre continua la recerca de l'autor

Una agència vinculada al grup terrorista assegura que el conductor del camió, que es troba fugit i podria estar armat, és un “soldat” de l’organització
La cancellera alemanya, Angela Merkel, visita el lloc dels fets al costat d'altres autoritats del país.

Estat Islàmic reivindica l'atac a Berlín mentre continua la recerca de l'autor

La cancellera alemanya, Angela Merkel, visita el lloc dels fets al costat d'altres autoritats del país.

Efe
Actualitzada 21/12/2016 a les 07:01
Estat Islàmic (EI) va reivindicar ahir a la tarda l’autoria de l’atac de dilluns a Berlín, quan un camió va irrompre en un mercat nadalenc de la cèntrica avinguda de Kurfürstendamm deixant un balanç de 12 morts i mig centenar de ferits. L’agència de notícies Amaq, afiliada als gihadistes, va assegurar que l’home que va perpetrar l’atemptat és un “soldat” del grup terrorista. En un breu comunicat publicat a la seva pàgina web, l’agència va assenyalar que l’operació responia a “les crides a atacar els ciutadans dels països que integren la coalició internacional que actua contra EI”.
Mentrestant, les autoritats alemanyes seguien buscant el responsable dels fets, que es troba fugit i probablement armat, ja que l’únic detingut va quedar en llibertat. Es tracta d’un jove pakistanès detingut la mateixa nit del dilluns a dos quilòmetres del lloc dels fets, i que havia entrat a Alemanya ara fa un any per Baviera després de creuar la ruta dels Balcans, com altres 1,2 milions de refugiats arribats al país des de principis del 2015. Ahir, però, van començar a sorgir els dubtes entorn de la seva implicació en l’atemptat, admeses pel ministre de l’Interior, Thomas de Maizière, per la policia de Berlín, l’Oficina Federal de Recerca Criminal i la Fiscalia Federal.
A última hora de la tarda l’home va quedar en llibertat per falta de proves, mentre prosseguia la cerca del presumpte o presumptes responsables de l’atac, i també de l’arma amb la qual es va disparar el conductor del camió, el cos del qual es va trobar al seient del copilot. Es tracta d’un transportista polonès de 37 anys, xofer habitual del vehicle, i empleat d’una empresa de logística d’aquest país.
“No podem excloure que l’autor de l’atemptat estigui fugit”, va reconèixer en una entrevista televisiva el ministre d’Interior, que va defensar no obstant això la detenció del jove pakistanès: “es tracta d’investigació, no d’un error”, va ressaltar.
El fiscal federal, Peter Frank, va destacar que l’única cosa que se sap amb certesa és que, segons els testimonis, una persona va baixar del camió després dels fets i va fugir. El refugiat pakistanès va ser detingut per una trucada d’un ciutadà que va veure fugir un sospitós del lloc, i el va seguir mentre avisava la policia. L’arrestat tenia antecedents per delictes menors.

Visita de Merkel
Al seu torn, la cancellera Angela Merkel va acudir al lloc de la tragèdia i es va sumar després a l’ofici religiós celebrat a la Gedächtniskircha, l’Església Memorial Kaiser Wilhelm, situada al costat d’on es va produir l’atemptat. En una compareixença prèvia, va expressar la seva commoció, tristesa i indignació per l’ocorregut i va afirmar que, de confirmar-se que l’atac va ser comès per algú “que va arribar al país a la recerca de refugi”, seria “especialment repugnant”. Merkel va garantir que l’autoria de l’atac serà esclarida i els seus responsables castigats, i va expressar el seu rebuig a viure “paralitzats per la por davant el mal”.
D’altra banda, la dreta radical d’Alternativa per a Alemanya (AfD) no va deixar passar l’ocasió d’arremetre contra la cancellera, responsabilitzant dels fets a la política d’acollida de refugiats del govern. La presidenta del partit, Frauke Petry, va subratllar que l’ocorregut demostra que Alemanya “ja no és segura” i va exigir a Merkel reimplantar els controls de les fronteres.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts