frança

Set candidats s'enfrontaran a les primàries dels socialistes francesos

L’exprimer ministre Manuel Valls parteix com a favorit per convertir-se en el cap de llista a les eleccions presidencials del 22 i 29 de gener

Set candidats s'enfrontaran a les primàries dels socialistes francesosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set candidats s’enfrontaran a les eleccions primàries del Partit Socialista (PS) francès. La formació va posar en marxa dissabte la campanya electoral per a les primàries amb la designació dels candidats, entre els quals hi ha l’exprimer ministre Manuel Valls, que parteix com a favorit. Els seus principals rivals per convertir-se en el candidat oficial del partit a les presidencials de l’any que ve seran els exministres Arnaud Montebourg, Vincent Peillon i Benoît Hamon.

També concorreran als comicis, que se celebraran a dues voltes els propers 22 i 29 de gener, la presidenta del Partit Radical d’Esquerra (PRG), Sylvia Pinel; l’ecologista François de Rugy, i el president del Front Democràtic, Jean Luc Bennahmias. Més testimonials són les altres candidatures aprovades a les primàries socialistes, procedents de partits associats. Així, tot apunta que les primàries socialistes es convertiran en un referèndum sobre l’exprimer ministre i la política que va conduir amb el president François Hollande. Valls és l’hereu de la presidència d’Hollande, que davant els seus baixos nivells de popularitat, el passat dia 1 va renunciar a la reelecció, un fet inèdit des que el cap d’Estat és triat per sufragi universal.

La línia liberal llançada pel tàndem Valls-Hollande, que va tenir el seu punt àlgid en l’adopció l’any passat d’una reforma laboral molt criticada per la majoria dels sindicats i per molts membres del propi partit, està en el punt de mira de la major part dels altres candidats. Especialment de dos, els exministres Arnaud Montebourg i Benoît Hamon, expulsats del govern l’agost del 2014, tot just cinc mesos després del nomenament de Valls com a primer ministre.

Des de llavors, tots dos han replicat els atacs al govern, Montebourg, exministre d’Economia, des d’una posició més productivista i proteccionista, Hamon, extitular d’Educació, des de posicions més socials i ecologistes. Valls i Montebourg ja es van enfrontar en les primàries socialistes del 2011, que va acabar gua-nyant Hollande.

tracking