SÍRIA

L'aturada de l'evacuació deixa més de 40.000 ciutadans atrapats a Alep

Milers de persones, entre les quals ferits i malalts, passen la nit a la intempèrie després de la interrupció de la sortida suspesa des de divendres

L'aturada de l'evacuació deixa més de 40.000 ciutadans atrapats a AlepEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 40.000 ciutadans sirians estan atrapats a la intempèrie en l’últim reducte rebel de l’est d’Alep, segons l’ONU, al costat de 5.000 insurgents després que l’evacuació quedés interrompuda. El Comitè Internacional de la Creu Roja, que supervisa l’operació, afirma que milers de persones, entre elles centenars de ferits i malalts, van haver de passar la nit al ras o entre les ruïnes dels bombardejos.

Les persones que queden als barris assetjats de l’est de la ciutat septentrional siriana esperen que es reprengui l’evacuació, suspesa des de divendres, després que les parts aconseguissin un nou acord, tot i que continuen les converses. Una font opositora a l’interior dels districtes assetjats va revelar ahir que s’havia arribat a un pacte per reprendre l’evacuació, possiblement avui, però fins al moment ni Rússia, ni el govern de Damasc, ni altres parts implicades com Turquia es van pronunciar referent a això.

En declaracions telefòniques a l’agència Efe, el portaveu de la rebel Agrupació Fastaqim, Amar Saqar, va declarar que “s’ha aconseguit un nou acord per reprendre l’operació d’evacuació, que és un canvi forçat per canviar la demografia d’Alep”. Va detallar que el pacte preveu la sortida de persones dels pobles de majoria xiïta de Fua i Kefraya, controlats pels efectius governamentals i a la província veïna d’Idleb, i de les localitats d’Al Zabadani i Madaya, al nord-oest de Damasc ia poder dels rebels.

Fua i Kefraya estan assetjats pel Front de la Conquesta del Llevant (antic Front Al-Nusra, exfilial siriana d’Al-Qaida) i altres faccions; mentre que Al Zabadani i Madaya està envoltades pels lleials al Govern de Damasc. Tot i això, Saqar va destacar que encara hi ha negociacions sobre el nombre de persones que sortiran de Fua i Kefraya. “Nosaltres exigim que hi hagi garanties inter-nacionals, o que l’operació es produeixi sota supervisió internacional”, va apuntar.

La inclusió de Fua i Kefraya en l’acord per evacuar Alep ha estat des del principi una de les condicions imposades per l’Iran, aliat de Damasc. El portaveu del Consell de la Província d’Alep Lliure, Abu Zaer a Halabi, l’organisme s’encarrega de l’administració de les àrees fora del domini de les autoritats, va dir que les converses prossegueixen per arribar a un acord que permeti la sortida de les persones assetjades a la ciutat. “El problema és que totes les forces presents sobre el terreny estan tractant de beneficiar-se de la sang del nostre poble, tant els russos com els iranians com (el grup xiïta libanès) Hezbol·là”, va lamentar.

4.000 evacuats

L’Observatori Sirià de Drets Humans va informar ahir que un total de 51 autobusos, dels 126 previstos, van partir d’Alep en direcció a Fua i Kefraya per evacuar 4.000 persones, entre els quals hi ha malalts. L’ONG va afegir que s’estan duent a terme preparatius per a l’evacuació de ferits i malalts de Madaya i Al Zabadani.

Per la seva banda, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) va demanar ahir que no es deixin els civils atrapats. L’organisme va afirmar que milers de persones segueixen a l’est d’Alep esperant que el procés es reprengui enmig de les baixes temperatures nocturnes, molt a prop de la línia del front i amb un temor i una ansietat constants. En aquest sentit, va demanar que es continuï evacuant la població.

tracking