frança

Bernard Cazeneuve pren el relleu de Valls al capdavant de l'executiu

El fins ara titular d’Interior assumeix el càrrec de primer ministre amb la lluita antigihadista com a principal desafiament

Bernard Cazeneuve pren el relleu de Valls al capdavant de l'executiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, François Hollande, va nomenar ahir el fins ara titular d’Interior, Bernard Cazeneuve, com a nou primer ministre en substitució de Manuel Valls, qui ha dimitit per centrar-se en la cursa cap a l’Elisi, amb les primàries socialistes del mes vinent com a primer escull a superar. Cazeneuve liderarà els últims cinc mesos del govern d’Hollande, amb el terrorisme gihadista com a principal desafiament.

“Queden alguns mesos [per a les eleccions de 2017], però en política cada dia és important, cada dia compta”, va manifestar Cazeneuve des del palauet parisenc de Matignon, seu de la prefectura del govern, on Valls li va traspassar simbòlicament els poders. El nou primer ministre, un home de total confiança d’Hollande, va assumir la cartera d’Interior l’abril del 2014, en substitució precisament de Valls.

Cazeneuve, de 53 anys i amb fama de ser pragmàtic i exigent, haurà de tractar un assumpte que li és molt familiar, l’amenaça dels atacs islamistes. “Cal seguir protegint el país contra l’amenaça ter­rorista, que continua en un altíssim nivell que implica un reforç dels mitjans de seguretat interior i dels serveis d’intel·ligència”, va indicar. Cazeneuve va bregar amb una onada d’atacs gihadistes a França que es van cobrar 230 víctimes mortals, com ara el de la revista satírica Charlie Hebdo el gener del 2015, els del 13 de novembre següent a París, o el del 14 de juliol passat a Niça.

Qüestions espinoses

Però en aquest tram final del govern d’Hollande, Cazeneuve abordarà altres qüestions espinoses, com ara el futur de l’estat d’emergència a França, vigent des de fa un any, l’aprovació definitiva dels Pressupostos del 2017 o la política exterior. Com a responsable de la defensa nacional –inherent a la prefectura de govern– el nou primer ministre gestionarà les missions de combat al terrorisme islamista a Síria o l’Iraq.

L’acte de traspàs de poders va estar replet d’elogis mutus. “Vull expressar-te la meva infrangible amistat, el meu profund respecte i el gran reconeixement per la manera com hem treballat junts”, va dir el primer ministre entrant a Valls. “Ser primer ministre i candidat era impossible. Per això me’n vaig, però ho faig amb la consciència tranquil·la del que he fet, i també em quedo tranquil perquè vens tu, un home d’Estat, amb el qual els francesos podran comptar”, va dir Valls al seu torn. “Ets un amic, un germà, és estrany en política trobar homes de la teva qualitat humana”, va afegir.

El canvi de Valls per Cazeneuve, forçat per les circumstàncies electorals, va portar al president Hollande a nomenar també un successor per Cazeneuve a Interior. Es tracta de Bruno Le Roux, fins ara president del grup socialista a l’Assemblea Nacional.

tracking