Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Itàlia

Renzi dimiteix després de perdre el referèndum

Renzi dimiteix després de perdre el referèndum sobre la reforma constitucional

Renzi dimiteix després de perdre el referèndum sobre la reforma constitucional

Renzi dimiteix després de perdre el referèndum sobre la reforma constitucional

EFE
Actualitzada 05/12/2016 a les 09:40
El primer ministre italià, Matteo Renzi, anirà avui després de la seva derrota en el referèndum al palau del Quirinale, seu de la presidència de la República, per presentar la seva dimissió al cap d'Estat, Sergio Mattarella, qui haurà de decidir què fer davant un complex panorama polític.

El rebuig a la reforma constitucional proposada per Renzi en el referèndum d'ahir va aconseguir el 59,11 % mentre que el "sí" va quedar en el 40,89 %, per la qual cosa el primer ministre va anunciar la seva decisió de dimitir com havia promès.

Com requereix la praxi, Renzi convocarà un últim consell de ministres per "agrair a l'executiu" el seu treball i avaluar els punts urgents que s'han d'afrontar, com l'aprovació dels pressupostos generals, i després anirà al Quirinale.

Renzi posa així fi a un govern de 1.017 dies i la paraula passa ara a Mattarella que haurà de donar una solució a aquest nou període d'inestabilitat.

Els possibles escenaris després de la dimissió són múltiples ja que abans d'unes eleccions anticipades serà necessari aprovar, d'aquí a final d'any, els pressupostos generals, però a més per a gairebé tots els partits és urgent canviar l'actual llei electoral. La llei electoral, l'Italicum, aprovada per Renzi, però que estava pensada per aplicar-la després de la reforma constitucional en la qual només la cambra dels diputats es triava en les urnes.

Mattarella haurà d'acceptar la dimissió de Renzi i li demanarà que es quedi en funcions fins que es trobi una solució i obrirà un torn de consultes amb tots els representants dels partits polítics. La solució podria ser la de triar un gabinet tècnic per reformar la llei electoral tot esperant celebrar eleccions, però també Mattarella podria triar a un altre exponent polític. Es parla ja del ministre de Cultura, Dario Franceschini, del d'Infraestructura i Transports, Graziano Delrio, o fins i tot el titular d'Economia, Pier Carlo Padoan, que avui no participarà en la reunió de l'Eurogrup a Brussel·les.

Malgrat la dimissió de Renzi, aquest té encara la majoria al parlament. Així, serà el seu grup qui finalment decidirà si recolza o no aquest nou executiu.

Alguns partits com Forza Itàlia no han pressionat per convocar eleccions anticipades en breu, ja que encara s'han de reorganitzar i buscar un líder. Silvio Berlusconi està inhabilitat per la seva condemna. Altres, com el Moviment 5 Estrelles no en volen saber res de nous executius i han demanat que el govern dimissionari i l'actual parlament s'ocupin de la reforma de la llei electoral i es pugui anar a votar aviat.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts