Espanya

Mor d'un infart l'exalcadessa de València i senadora Rita Barberá

Units Podem abandona el Congrés durant el minut de silenci. Aznar acusa el PP d’excloure-la del partit “al qual va dedicar la vida”

Mor d'un infart l'exalcadessa de València i senadora Rita Barberáefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá va morir ahir als 68 anys a l’hotel de Madrid on s’allotjava a conseqüència d’un infart. A primera hora del matí, una germana de Barberá va avisar emergències perquè acudís a l’hotel Villa Real, a escassos metres del Congrés, perquè atengués la senadora. Durant més de mitja hora van intentar reanimar-la, però només van poder certificar la defunció. L’autòpsia posterior va confirmar que es tractava d’un cas d’infart.

La notícia es va conèixer pocs minuts abans que comencessin les respectives sessions plenàries al Congrés i al Senat, la qual cosa va provocar un al·luvió de reaccions de dirigents de tots els partits. A més, en totes dues cambres es va guardar un minut de silenci. Els representants d’Units Podem, però, van decidir absentar-se del que es va celebrar al Congrés, un polèmic gest que va ser recriminat per les altres formacions.

El secretari general i diputat de Podem, Pablo Iglesias, va justificar la decisió en el fet que “una persona amb una trajectòria marcada per la corrupció” no mereix “homenatges polítics”. De fet, l’últim cop que es va poder veure Barberá va ser dilluns al Tribunal Suprem, on va comparèixer per declarar per un possible blanqueig de diners vinculats al cas Imelsa, i on va tornar a declarar-se innocent.

“Es fa molt dur tot això”

El president del govern, Mariano Rajoy, va ser un dels primers polítics a reaccionar al succés. Visiblement emocionat, va recordar que Barberá va dedicar tota la vida al PP i a València. “Es fa molt dur tot això”, va indicar en breus declaracions als periodistes.

Al seu torn, l’expresident del govern José María Aznar es va mostrar molt crític amb l’actitud que el PP ha mostrat vers la senadora els darrers temps. Així, va lamentar que Barberá hagi mort “havent estat exclosa del partit al qual va dedicar la vida”, amb referència al fet que el 14 de setembre abandonés el PP com a mostra d’entrega a la formació i per no causar-li perjudici. Per Aznar, la seva “empremta” com a alcaldessa de València és “inqüestionable”, com creu que també ho era la seva figura dins el PP.

El comportament d’altres partits amb Barberá va ser criticat per alguns dirigents populars. El portaveu al Congrés, Rafael Hernando, va considerar que va patir un “linxament” polític i mediàtic amb el qual es van traspassar “totes les fronteres”. També el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va lamentar que patís “tanta crítica injustificada” i “tantes barbaritats” que creu que “cadascú tindrà sobre la seva consciència”.

El funeral serà avui a les quatre de la tarda a València. Malgrat que la família ha demanat que se celebri en la intimitat, Rajoy va confirmar que hi assistirà.

tracking