estats units

Donald Trump aposta per “girar full” i no investigarà Hillary Clinton

El republicà va prometre en campanya que, en cas de guanyar, designaria un fiscal especial per processar la seva rival

Donald Trump aposta per “girar full” i no investigarà Hillary ClintonEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre prepara el seu equip de govern, el president electe dels Estats Units, Donald Trump, va avançar ahir que no investigarà Hillary Clinton un cop hagi assumit el càrrec, un anunci que contradiu les promeses que va fer durant la campanya. El canvi de posició el va avançar una de les col·laboradores més estretes de Trump, Kellyanne Conway, en una entrevista al canal MSNBC, durant la qual va ressaltar que el republicà “vol girar full”.

Durant la cursa electoral, Trump va prometre que si gua-nyava els comicis designaria un fiscal especial per investigar Clinton, a qui va acusar de comprometre la seguretat del país per utilitzar un servidor privat de cor­reu electrònic per tractar assumptes oficials sent secretària d’Estat, entre els anys 2009 i 2013. L’FBI, que ja es va ocupar del cas, el va donar per tancat de forma definitiva, considerant que no hi havia indicis de delicte. En principi, el president electe tampoc actuarà perquè la demòcrata sigui jutjada per les donacions rebudes per la Fundació Clinton, que també van ser blanc dels seus atacs els últims mesos.

El gir podria fer enfadar molts dels seguidors més fidels de Trump, que durant els mítings acostumaven a corejar consignes demanant enviar Clinton a la presó. Ahir, el diari digital Breitbart, un dels més influents en la dreta radical, obria amb el titular Promesa trencada per informar de la decisió. A priori, Trump trobarà també resistència entre molts legisladors del Partit Republicà, que han apostat insistentment per investigar Clinton. Els seus col·laboradors més propers, però, van donar ple suport a la decisió. Com per exemple l’exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani, que es perfila com un alt càrrec en la nova administració, i que es va mostrar clarament a favor de girar full. “Hi ha una tradició en la política nord-americana per la qual quan guanyes unes eleccions, deixes coses enrere”, va indicar.

Mentrestant, nombrosos analistes i experts van advertir que qualsevol intent de Trump d’influir en la Justícia, tant perquè s’investigui Clinton com perquè no es faci, suposa una amenaça per al sistema i una intromissió per part de l’executiu que no hauria de produir-se.

EL POLÍTIC ES REPLANTEJA LA SORTIDA DE L'ACORD DE PARÍS

Trump va assegurar ahir que té la “ment oberta” davant la possible sortida del país de l’acord internacional per combatre el canvi climàtic, malgrat que durant la campanya va donar per segura la ruptura. L’acord de París contra l’escalfament global va entrar en vigor el 4 de novembre, quatre dies abans que el magnat guanyés les eleccions. Trump havia promès treure els EUA d’aquest acord, avalat per l’ONU. Ara, no obstant això, no dóna res per tancat. “Ho estic examinant de prop”, va dir a The New York Times. En canvi, sí que va donar per segura la sortida del país de l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica. Amb tot, alguns dels seus integrants, com Austràlia, van defensar la viabilitat del projecte sense els EUA.

tracking