Espanya

El Congrés dels Diputats inicia la tramitació per eliminar la Lomce

El Congrés dels Diputats inicia la tramitació per eliminar la LomceEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés espanyol va acceptar ahir tramitar una proposició legislativa socialista per “suspendre” el calendari d’implantació de la Lomce, fet que inclou les revàlides. La iniciativa va tirar endavant amb 208 vots a favor –tots els grups, menys el PP– 133 en contra i 2 abstencions. Ara, es debatrà com a projecte de llei ordinari amb presentació, debat i votació d’esmenes en la comissió d’Educació.

El ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir que l’aprovació de la proposta no té efectes jurídics immediats, i va anunciar que el govern aprovarà un decret llei per a la suspensió dels efectes acadèmics de les noves avaluacions finals d’ESO i Batxillerat previstes per la Lomce fins que s’arribi a un pacte educatiu nacional. Aquest decret recollirà els acords a què s’arribi amb les comunitats en una reunió prevista per al dia 28.

No obstant això, el PSOE va insistir que no es tracta de suspendre els efectes de les revàlides, sinó de suprimir-les. Al debat parlamentari, el grup socialista va argumentar que la Lomce és una llei “profundament ideològica”, que respon a la concepció del PP de l’educació i de la societat mateixa: “regressiva, elitista, excloent, segregadora, confessional i recentralitzadora”. El portaveu socialista d’Educació, Manuel Cruz, va censurar que s’aprovés amb el “corró” de la majoria absoluta popular, amb “menyspreu” pel diàleg amb els agents educatius i socials i “d’esquena” a la comunitat escolar i a les autonomies, malgrat una “gran contestació” de pares, alumnes i docents. També va precisar que el calendari de la Lomce és “inassumible”.

D’altra banda, la cambra va donar suport per unanimitat a la creació d’una subcomissió per arribar a un pacte d’Estat sobre violència de gènere. La iniciativa és un text pactat per PP i PSOE, i que substitueix les proposicions no de llei que cada partit havia registrat sobre la matèria. Al document se sol·licita que la subcomissió elabori en quatre mesos un informe que “identifiqui i analitzi” els problemes que impedeixen avançar en l’eradicació de les diferents formes de violència de gènere i proposi actuacions per complir amb les recomanacions dels òrgans internacionals.

COLÒMBIA INTERVÉ LA FILIA DE GAS NATURAL FENOSA

El govern de Colòmbia va acordar ahir la intervenció d’Electricaribe, la filial de Gas Natural Fenosa al país. L’empresa, que presta serveis d’electricitat a 2,5 milions de clients, es trobava en una situació crítica per la morositat dels usuaris. Al setembre, els impagaments ascendien a 1.260 milions d’euros, la qual cosa dificultava que Electricaribe comptés amb liquiditat, provocant unes pèrdues de 24 milions d’euros fins al novè mes de l’any. La falta de caixa impedia realitzar les inversions que exigia el govern colombià, el que generava interrupcions en els serveis. La situació va obrir la disputa entre la compa-nyia i les autoritats locals, que a més de les inversions demanaven una correcta prestació del servei.

tracking