Catalunya

Retrets a Puigdemont per no anar a la reunió de presidents autonòmics

“L’experiència em recomana no assistir-hi”, diu el polític, qui demana a Rajoy que abans d’un nou model de finançament “pagui els incompliments”

Retrets a Puigdemont per no anar a la reunió de presidents autonòmicsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president català, Carles Puigdemont, va instar ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que abans de plantejar un nou sistema de finançament “pagui els seus incompliments” amb Catalunya, un fet que li reiterarà en la propera reunió que mantinguin a la Moncloa. Així ho va expressar durant la sessió de control a l’executiu català celebrada al Parlament, durant la qual tant la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, van interpel·lar Puigdemont per la seva negativa a assistir a la sisena conferència de presidents autonòmics.

El mateix mandatari va confirmar que no participarà en aquesta cimera. “L’experiència em recomana no assistir-hi. I perquè, com hem dit des de l’inici de legislatura, aquest és un període de postautonomisme i no hi encaixarien els comportaments més clàssics i fallits de l’autonomisme més ranci”, va argumentar.

Puigdemont va assegurar que espera en qualsevol cas una millora del sistema de finançament autonòmic per a Catalunya, “exigència” que “reiterarà” en la reunió que espera mantenir aviat amb Rajoy. No obstant això, va advertir que “abans de parlar de nous compromisos” l’executiu central “ha de pagar el que no s’ha satisfet del sistema de finançament caducat”. En aquest sentit, va dir que “no serveix de res dir que farem un nou sistema de finançament i que no compti el que no hem complert del vell, que posem el comptador a zero. Que l’Estat pagui el que ha incomplit aquests anys”, va recalcar.

Puigdemont va dir que “no fa falta ni que Catalunya participi” en la cimera “per despertar la catalanofòbia”, ja que, va recordar, “el president gallec ha dit que no acceptarà en cap moment que hi hagi un model que satisfaci Catalunya. Llavors, què? Ha d’insatisfer Catalunya? I això sense participar-hi. Imaginin-se si hi participéssim activament”.

Però Arrimadas va acusar la Generalitat que “se’ls vegi el llautó” perquè, al seu entendre, “vivien molt bé amb el PP de la majoria absoluta”. En canvi, ara que “iniciarà reformes no hi assisteixen”, per la qual cosa va titllar Puigdemont de ser “el president absent” i d’“aïllar Catalunya i enfrontar-la a la resta d’Espanya”.

“Obligacions fixades per llei”

Més contundent va ser Iceta, que va recordar a Puigdemont que “representa no només els independentistes”, i el va instar a “rectificar”, ja que “no té dret a deixar els catalans sense veu i faltar a les seves obligacions fixades per la llei”. Per aquest motiu, creu que “ha de defensar els interessos dels catalans on faci falta”.

El president va avisar així mateix que davant la “judicialització” del procés sobiranista, just quan es complien dos anys de la consulta del 9-N i un des de la resolució independentista del Parlament suspesa pel Tribunal Constitucional, la “millor manera” de respondre serà la celebració d’un referèndum d’independència el 2017.

Però abans d’aquesta eventual votació, en l’horitzó més proper hi haurà les negociacions amb la CUP sobre els pressupostos, dificultades pel qüestionament per part de la formació antisistema de la posició dels mossos d’esquadra en detencions com ara la de l’alcaldessa de Berga fa uns dies. Benet Salellas (CUP) va demanar així un compromís del govern per “garantir els drets fonamentals dels catalans i els seus càrrecs electes”.

tracking