TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

catalunya

La detenció de l'alcaldessa de Berga tensa la relació entre la CUP i JxSí

Els mossos arresten i porten Montse Venturós al jutjat després de no presentar-s’hi en dues citacions prèvies per dos delictes electorals

La detenció de l'alcaldessa de Berga tensa la relació entre la CUP i JxSíEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va declarar ahir com a investigada per delicte electoral davant el jutge a qui va plantar dues vegades, després de ser detinguda pels mossos d’esquadra, uns fets que han tibat la relació entre la CUP i el govern català en plena negociació pressupostària.

Venturós, que es va negar a comparèixer davant el jutge quan va ser citada els passats 5 d’abril i 17 d’octubre per dos delictes electorals –per no retirar l’estelada de l’ajuntament durant les eleccions del 27S i el 20D–, va canviar ahir d’estratègia i, després de ser detinguda, sí que va respondre tant al jutge com al fiscal, davant els quals va al·legar que no va impedir als mossos que retiressin la bandera independentista. Agents de paisà, complint una ordre del titular del Jutjat d’instrucció número 1 de Berga, es van personar a les set del matí a la porta del domicili de l’alcaldessa per arrestar-la i traslladar-la al jutjat.

El diputat de la CUP Benet Salellas, que exerceix com a advocat de Venturós, va ser molt crític amb l’actuació dels mossos, i va instar la Generalitat a dir si està “amb la Justícia espanyola” o amb els “càrrecs electes independentistes” de Catalunya. “Estem molt dolguts i enfadats amb el departament d’Interior”, va exclamar Salellas, que va denunciar que la detenció es va produir “de matinada i sense cap publicitat”. El diputat també es va preguntar si els mossos haurien de començar a “desobeir ordres judicials vinculades amb el procés cap a la independència”, en ple debat sobre la via unilateral.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va respondre a les crítiques i va defensar l’actuació dels mossos, ja que com a policia judicial, va al·legar, tenen l’obligació de complir amb les ordres del jutge. “L’origen del debat no és l’actuació dels mossos, és per què estan judicialitzades tantes actuacions, per què tants ajuntaments reben requeriments”, va indicar.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va limitar a mostrar el seu suport a Venturós i als “càrrecs electorals que pateixen persecució per les seves idees”, mentre que la portaveu del govern, Neus Munté, es va apressar a demanar a la CUP que no es deixi enganyar “pels paranys que posa l’executiu del PP” i que l’episodi no afecti als pressupostos.

Cap requeriment

L’alcaldessa, que va declarar durant uns vint minuts, va explicar que no va rebre cap requeriment de la Junta Electoral per retirar la bandera, i que tampoc va impedir als mossos que la despengessin. A preguntes de la defensa, Venturós va indicar que la decisió de no treure l’estelada de la façana del consistori obeïa a un motiu “polític”, ja que creu que no havia de retirar-se perquè el ple de l’ajuntament del 6 de setembre de 2012, quan ella no era alcaldessa ni regidora, va acordar que s’havia de mantenir fins que Catalunya fos independent.

El jutge, que té obertes dues causes contra Venturós per sengles delictes electorals, va acordar deixar-la en llibertat, encara que la va obligar a fixar un domicili i un número de telèfon i li va advertir que s’exposa a ingressar a la presó si torna a plantar al jutjat quan la requereixi de nou. En concret, a través d’un acte, el jutge Albert Ejarque avisa a l’alcaldessa de Berga que, si torna a desacatar, podria dictar-se de nou una ordre de detenció que, “si escau, podria ser elevada a presó”.

tracking