Espanya

Un inspector va predir la desfeta de Bankia poc abans que sortís a borsa

El funcionari del Banc d’Espanya José Antonio Casaus va advocar perquè l’entitat accedís als mercats amb la matriu BFA per minimitzar les pèrdues

Un inspector va predir la desfeta de Bankia poc abans que sortís a borsaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’inspector del Banc d’Espanya José Antonio Casaus era partidari de treure a borsa el Grup BFA-Bankia com una sola entitat, pel risc de pèrdues per a contribuents i accionistes, en comptes de l’opció que es va imposar i que es veia com una “bombona d’oxigen”, separar Bankia de la seva matriu BFA. Així consta en quatre correus electrònics enviats per l’organisme al jutge que investiga l’operació, i datats els dies 8 i 14 d’abril i 10 i 16 de maig del 2011, dos mesos abans de la sortida a borsa, el juliol d’aquell any.

En els correus, Casaus aconsellava la sortida a borsa com a banc únic però no com a banc doble, fet que en la seva opinió seria “el primer pas per a la nacionalització de les pèrdues, un fet injust”. Al contrari, si s’hagués fet com un banc únic no hauria provocat pèrdues ni per als accionistes ni per als contribuents, explica, encara que l’alternativa preferida era en aquell moment que un banc, “preferiblement estranger”, hagués absorbit l’entitat.

En els missatges, Casaus asse­nyala que el Grup BFA-Bankia no és viable “a mitjà termini una estructura com la que té”, tret que es produís la presa de control per part d’una banc “que pugui convèncer el mercat que pot afrontar 120.000 milions d’euros de finançament majorista”. Així, prossegueix, no hi perdria ningú, “ni el contribuent ni l’accionista”, però en cas contrari, si no fos possible trobar una entitat que comprés el grup, la recomanació era sortir a borsa com a banc únic.

L’entitat, segons Casaus, mostrava una feble capacitat de generar recursos, i la seva viabilitat era qüestionable pels “greus i creixents problemes de liquiditat i solvència”, a més de per un govern intern “millorable amb uns gestors desalineats entre si i desacreditats davant el mercat, pel seu marcat perfil polític”.

Les missives se sumen a la documentació que el Banc d’Espa­nya ha remès al titular del jutjat central d’instrucció número 4 de Madrid, Fernando Andreu, que incloïa correus i conclusions que de “manera informal i flexible” fossin elevades a la direcció per l’equip inspector. Entre aquests no figuraven els quatre e-mails, per la qual cosa la Confederació Intersindical de Crèdit, que exerceix l’acusació popular, va instar el magistrat a demanar-los.

CORREA IMPLICA MEDI AMBIENT I FOMENT EN LA TRAMA GÜRTEL

El líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, va revelar ahir que eren “diversos” els ministeris espanyols en els quals l’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, feia gestions per aconseguir adjudicacions d’obres i, en concret, va apuntar als de Foment i Medi Ambient. En la segona jornada de declaració, Correa va especificar, a preguntes de la fiscal, en quins ministeris es feien aquestes gestions després que dijous expliqués que Bárcenas s’encarregava, a canvi d’una comissió d’entre el 2% i el 3%, d’aconseguir les adjudicacions que li sol·licitaven a ell empresaris per a obres diverses. Entre les empreses que es dirigien a ell per obtenir aquests contractes, Correa va citar societats com OHL, Dragados o el grup ACS.

tracking