Espanya

Rajoy extrema la prudència davant la investidura en espera del PSOE

“El millor que puc fer és estar callat”, afirma el president

Rajoy extrema la prudència davant la investidura en espera del PSOEEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, es va mostrar ahir extremadament prudent sobre una possible investidura amb l’abstenció del PSOE: “El millor que puc fer és estar callat”, va dir als periodistes en la recepció de la festa nacional –la primera amb un executiu en funcions–, on el socialista García-Page va revelar que el seu partit està en contacte per això amb el PNB.

“No haig de parlar”, es va escudar Rajoy després de saludar personalment el president de la gestora socialista, Javier Fernández, amb qui va admetre que la interlocució és “més fàcil” que amb Pedro Sánchez com a secretari general. A menys de tres setmanes perquè es dissolgui el Congrés, els dos tenen la vista posada en el comitè federal del PSOE, encara sense convocar, però que es preveu per al dia 23.

En aquesta trobada els socialistes hauran de decidir si canvien el vot en contra de Rajoy per una abstenció que li permeti formar govern, encara que hi ha líders territorials que ja han advertit Fernández que no estan disposats a acceptar aquesta posició. Ahir mateix, la presidenta de Balears, Francina Armengol, va traslladar a Fernández la seva posició contrària a l’abstenció, i li va demanar que consulti aquesta decisió als militants. En la mateixa línia, la secretària general del PSOE de Madrid, Sara Hernández, defensa que el PSOE ha de votar en contra de la investidura de Rajoy i assegura que veu “factible” un govern alternatiu, tot i que si el comitè federal decidís abstenir-se, acataria la decisió per “lleialtat” al partit.

La recepció al Palau Reial va reunir la presidenta andalusa Susana Díaz, el castellanomanxec Emiliano García-Page i l’extremeny Guillermo Fernández Vara. Convençut que el comitè federal aprovarà per “majoria folgada” una fórmula que eviti terceres eleccions, García-Page va assegurar que el seu partit ja està parlant amb el PNB per afavorir aquesta sortida.

Així, el president castellanomanxec va apuntar com a alternatives que l’òrgan socialista aprovi l’abstenció o l’absència d’onze diputats del PSOE en el ple d’investidura de Mariano Rajoy, o bé d’un nombre menor si els parlamentaris del PNB decideixen votar a favor. En tot cas, va descartar que s’admeti una ruptura en la disciplina de vot dels diputats socialistes i va advertir que el PSC “no pot amenaçar” amb això perquè suposaria una ruptura dels acords amb el PSOE que deixarien la formació catalana fora del congrés federal.

Per la seva banda, Susana Díaz es va limitar a elogiar el paper de Javier Fernández al capdavant de la gestora i va demanar “tranquil·litat”, convençuda també que el seu partit aprovarà una posició comuna en el comitè federal amb una “majoria sòlida”.

L'AJUNTAMENT DE BADALONA DESOBEEIX EL JUTGE I OBRE LES PORTES EL 12 D'OCTUBRE

L’ajuntament de Badalona va desobeir ahir el jutge que l’obligava a respectar la diada espanyola i va obrir les portes, on un dels tinents d’alcalde, Josep Téllez (CUP), va trencar l’acte judicial abans que sis regidors atenguessin durant el matí unes 200 persones. Si bé el govern municipal va acatar les mesures judicials quant als funcionaris, per evitar que incorreguessin en un delicte, els sis regidors van atendre els ciutadans que s’hi van acostar. En tot cas, un jutjat de la ciutat ha obert una investigació per determinar si l’ajuntament ha comès un delicte de desobediència. A més de Badalona, quaranta municipis també van obrir amb l’argument que no tenien res a celebrar, com va assenyalar a Twitter la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va penjar una foto d’una reunió del departament.

tracking