estats units

Trump agreuja el cisma republicà carregant contra les elits del partit

El magnat titlla el líder de la Cambra de Representants, Paul Ryan, de “feble i ineficaç”, després que anunciés que no faria campanya amb ell

Trump agreuja el cisma republicà carregant contra les elits del partitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos dies després de perdre el segon debat presidencial contra la demòcrata Hillary Clinton, l’aspirant republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, va passar ahir a l’atac. No contra la contrincant, però, sinó contra el seu propi partit, i més concretament contra Paul Ryan, president de la Cambra de Representants i tercer en ordre de jerarquia després del president i el vicepresident.

Trump va llançar una tempesta de tuits contra Ryan, un dia després que el líder de la cambra baixa anunciés que no seguirà fent costat al magnat ni farà campa-nya amb ell amb vista a les eleccions del 8 de novembre. Ryan no va retirar oficialment el suport a Trump, però va dir que a partir d’ara es concentrarà a fer tot el possible per mantenir la majoria republicana al Congrés.

A menys d’un mes per als comicis, Trump, en lloc d’intentar calmar els ànims, va aprofundir la crisi interna del partit amb una sèrie de piulades en què afirmava que Ryan és un líder “feble i ineficaç”, considerant traïdorenca la postura del president de la Cambra de Representants. “El nostre feble i ineficaç líder, Paul Ryan, va tenir una mala conferència telefònica on els seus membres van embogir davant la seva deslleialtat”, va escriure Trump.

El multimilionari es referia a la conversa telefònica que, aquest dilluns, Ryan va mantenir amb congressistes republicans després de la polèmica suscitada arran de la publicació d’un vídeo del 2005 on Trump proferia comentaris lascius i vulgars. El candidat republicà es va queixar a Twitter que “és difícil fer-ho bé quan Paul Ryan i els altres et donen suport zero”. Per això, es va considerar a partir d’ara alliberat del Partit Republicà. “Que bé que m’hagin alliberat dels grillons i ara pugui lluitar pels Estats Units de la forma que jo vull”, va afegir-hi el magnat, que va assenyalar que els demòcrates són més lleials entre ells que els republicans.

En aquest sentit, el candidat va afirmar que “els republicans deslleials són més difícils que la deshonesta Hillary [Clinton]. Vénen per tots costats. Ells no saben com guanyar. Jo els ho ensenyaré”, va escriure Trump, qui considera que la seva campanya és “un moviment” de base i critica amb les elits tradicionals del Partit Republicà.

OBAMA FIXA L'HORITZÓ DEL 2030 PER ENVIAR PERSONES A MART

El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar ahir que el país haurà enviat persones a Mart en 14 anys, el 2030. Per a això, va indicar, el govern nord-americà haurà de treballar amb empreses privades. La màxima ambició, va escriure en un article publicat al web de la CNN, és quedar-s’hi durant “un temps prolongat”. El mandatari va anunciar la col·laboració amb el sector privat per construir noves naus amb capacitat de transport d’astronautes “en missions de llarga durada en l’espai profund”, i hi va afegir que “aquestes missions ens ajudaran a entendre com els éssers humans poden viure lluny de la Ter­ra”. Obama va explicar que s’han mantingut reunions amb sis companyies per construir prototips.

tracking