Espanya

El president de la gestora obre la via de l'abstenció per investir Rajoy

Fernández assegura que “la pitjor de les solucions és anar a eleccions”, i ressalta que “abstenir-se i donar suport no són la mateixa cosa”

El president de la gestora obre la via de l'abstenció per investir RajoyEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE manté de moment el no a la investidura de Mariano Rajoy perquè aquest és el mandat vigent del seu comitè federal, però alguns dels seus dirigents, com el president de la gestora creada dissabte, Javier Fernández, no descarten una abstenció que la faciliti. “La pitjor de les solucions és anar a eleccions”, va recalcar Fernández en una compareixença davant els periodistes després de la primera reunió de la gestora, i en la qual va indicar que “abstenir-se o donar suport no són la mateixa cosa”.

La gestora socialista no ha fixat terminis per als passos que ha de donar ara i ni tan sols ha fixat data per a una reunió del comitè federal que podria revisar el no taxatiu amb la finalitat d’evitar uns comicis als quals el PSOE acudiria molt afeblit després de la crisi que va desembocar dissabte amb la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general. En espera d’aquest comitè federal, el que sí que preveu Javier Fernández és reunir els barons del partit mitjançant una convocatòria del Consell de Política Federal, que presideix l’andalusa Susana Díaz, amb la finalitat de pactar una “opinió col·legiada” sobre com evitar eleccions.

Del que pugui passar en el termini obligatori de 28 dies –ja que si el 31 d’octubre ningú ha aconseguit la investidura es convocaran automàticament nous comicis–, no van parlar Rajoy i Fernández en la breu conversa telefònica que van mantenir ahir. El president en funcions va trucar al dirigent socialista per felicitar-lo i desitjar-li sort. També van acordar trobar-se properament.

D’altra banda, Fernández va aprofitar la reunió de la gestora per fer una crida als diferents sectors del PSOE per “baixar la tensió” i evitar que “les entranyes del partit arribin a estar plenes de rancors, pactes i conciliàbuls”. Per aquest motiu, va ressaltar que “la primera tasca que m’encomano és la de tendir ponts, parlar, pactar, cohesionar. Són els verbs que pretenem conjugar”, va afegir.

Al mateix temps que els deu vocals de la gestora es reunien, l’exlíder del PSOE Pedro Sánchez va anunciar que seguirà com a diputat al Congrés. “Tinc un compromís amb els electors i seguiré treballant des del meu escó”, va assegurar a través del seu compte de Twitter.

LA FISCALIA DEMANA 10 ANYS D'INHABILITACIÓ PER A MAS PEL 9N

La fiscalia ha demanat deu anys d’inhabilitació per a l’expresident de la Generalitat Artur Mas, per haver organitzat la consulta sobiranista del 9N. En l’escrit de qualificació, presentat ahir davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled acusen Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau dels delictes de desobediència greu i de prevaricació, per haver promogut la consulta malgrat ­haver estat suspesa pel Tribunal Constitucional. El ministeri públic demana penes de deu i nou anys d’inhabilitació per als encausats, Mas com a autor, i Ortega i Rigau com a cooperadores necessàries. Mas va qualificar ahir el procés de “gran aquelarre judicial”.

tracking