Espanya

Pedro Sánchez dimiteix després de ser derrotat en el comitè federal

El polític perd la votació per convocar un congrés extraordinari i fer unes primàries

Pedro Sánchez dimiteix després de ser derrotat en el comitè federalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guerra oberta que ha viscut els darrers dies el PSOE va acabar ahir, finalment, amb la dimissió del secretari general, Pedro Sánchez. Després d’una reunió maratoniana que va durar 12 hores, amb moments de caos i tensió, el comitè federal va acabar tombant la proposta de Sánchez de celebrar un congrés extraordinari i unes primàries ràpides per 132 vots a 107. Davant aquesta situació i tal com ja havia avançat divendres, el líder socialista va anunciar la seva dimissió. “Per a mi ha estat un orgull i presento la dimissió. Ha estat un honor”, va manifestar en la seva intervenció final en el comitè. Un discurs en què va tornar a defensar que havia de ser la militància qui havia de decidir sobre aquestes qüestions. Unes afirmacions que va reiterar en la breu compareixença de premsa que va fer en finalitzar el comitè federal.

En el moment de tancar l’edició, els membres de l’executiva seguien reunits per designar una comissió gestora provisional que agafi les regnes del partit fins que es nomeni la nova direcció de la formació. Una decisió que es podria prendre dissabte que ve amb un nou comitè. Sense conèixer-se encara la decisió definitiva, un dels noms que sonava amb més força per encapçalar la gestora era el de Javier Fernández, l’actual president d’Astúries. Es considera que és una figura que no desagrada a cap dels dos sectors enfrontats fins ara i que tampoc s’havia posicionat. Seran els nous dirigents del PSOE els que també hauran de decidir el posicionament davant la investidura de Mariano Rajoy.

En la declaració davant dels mitjans de comunicació, passades les nou de la nit, Sánchez va explicar que havia defensat el no a Rajoy però que “desgraciadament el resultat ha estat advers. Ja vaig avisar que si la proposta no prosperava no podria administrar una decisió que no compartia”. El ja exsecretari general el PSOE va fer una crida a la militància a sentir-se “més que mai” orgullosos de formar part del partit i va deixar clar que la nova gestora que sigui escollida “tindrà el meu suport lleial”.

El comitè federal va començar a les 9 del matí però les discrepàncies internes van fer que sis hores més tard encara no hagués avançat.

ENFRONTAMENTS I MOLTA TENSIÓ A LES PORTES DE FERRAZ

Centenars de persones es concentraven a la nit a les portes de la seu del PSOE, després de conèixer la notícia de la dimissió. Els simpatitzants de Pedro Sánchez van respondre amb crits de “Pedro, Pedro” a l’anunci que deixava el càrrec i amb retrets cap a altres dirigents com Susana Díaz o l’expresident Felipe González.

Al matí es van veure moments d’autèntica tensió en els quals els simpatitzants de Sánchez van escridassar i assetjar els crítics amb el secretari general. En alguna ocasió fins i tot van arribar a les mans. És el cas d’un treballador del PSOE que es va veure envoltat per un grup de manifestants que li cridaven “no és no”. Després de forcejar amb un home, li van arrencar la màniga de l’americana.

tracking