Espanya

Sánchez s'aferra al càrrec malgrat la dimissió de mitja direcció del PSOE

17 dels 35 integrants de l’executiva federal pleguen per intentar forçar la renúncia del secretari general, que no cedeix a les pressions

Sánchez s'aferra al càrrec malgrat la dimissió de mitja direcció del PSOEEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Guerra oberta a les files del PSOE. Els crítics amb Pedro Sánchez van reunir ahir les dimissions de 17 dels 35 membres de l’executiva federal del partit, entre les quals les del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, el de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, i la majoria de vocals del Partit Socialista andalús. Amb tot, el secretari general no va cedir a la pressió i es manté al càr­rec, amb la idea de convocar un congrés extraordinari perquè els militants escullin el nou líder.

El secretari d’organització del PSOE, César Luena, va assegurar en roda de premsa que Sánchez segueix sent el líder del partit malgrat la maniobra d’intentar forçar el cessament. “Els que temen els militants o no volen que parlin poden dirigir el PSOE?”, va preguntar-se. Segons el secretari d’organització, l’operació duta a terme pels crítics ha de ser valorada en aquest congrés extraordinari, en el qual els militants es pronunciaran. “Per representar el PSOE cal escoltar els militants, no amagar-se’n o témer-los i evitar que votin”, va insistir Luena.

El número dos del partit va informar que la comissió executiva federal –sense els vocals que han plegat– es reunirà aquest matí per convocar un comitè federal que al seu temps convoqui l’assemblea extraordinària per triar la nova direcció. Luena va fer èmfasi en el fet que les decisions les han de prendre les bases. “La direcció federal liderada per Sánchez el que farà és complir i fer complir les normes i estatuts del partit, convocar un comitè federal que proposi un congrés extraordinari, i que es preservi el més important, la veu i el vot dels militants”, va remarcar.

Així, va reiterar que, amb els estatuts a la mà, no es pot constituir una gestora –com demanen els crítics–, ja que aquest òrgan només està previst en l’àmbit autonòmic o municipal. D’aquesta manera, davant el buit de poder que pot provocar la dimissió de la meitat de l’executiva, Luena va insistir que Sánchez segueix estant al capdavant del partit. “El líder del PSOE és el secretari general i el secretari general del PSOE triat pels militants és Sánchez.”

la direcció “no està legitimada”

En representació del sector crític, el fins ara secretari de política federal i número tres, Antonio Pradas, va dir que els dimissionaris ja no reconeixen la direcció de Sánchez, i que l’executiva federal “no està legitimada” perquè després de la renúncia de 17 dels seus membres “queda dissolta”. Pradas, qui va comparèixer davant els periodistes a la porta de la seu federal socialista –a la qual, va dir, no el van deixar accedir–, va afirmar que Luena “no pot fer de jutge i part i convocar una executiva que ja no es pot convocar. El reglament del PSOE està per complir-lo”, va concloure.

tracking