Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Espanya

El PNB guanya les eleccions al País Basc i reforça la seva representació

Els nacionalistes, amb 29 escons, en guanyen dos respecte de fa 4 anys
Un monitor de TV amb els resultats de les enquestes davant la seu del PNB a Bilbao.

El PNB guanya les eleccions al País Basc i reforça la seva representació

Un monitor de TV amb els resultats de les enquestes davant la seu del PNB a Bilbao.

Agències
Actualitzada 26/09/2016 a les 07:14
El PNB ha estat el clar guanyador de les eleccions basques, amb 29 parlamentaris, dos més que a les eleccions de 2012, amb el que referma el seu poder al parlament basc. Els nacionalistes necessitaran pactar per formar govern en majoria, ja que els han faltat 9 escons per aconseguir els 38 de la majoria absoluta. EH Bildu, amb 17 escons, es manté com a segona força i salva els mobles, encara que perd quatre escons respecte a les eleccions anteriors. Elkarrekin Podem entra amb força al Parlament Basc i es converteix en la tercera formació en parlamentaris, desplaçant el PSE. Els seus resultats no han complert les expectatives, ja que només aconsegueix 11 parlamentaris, molt lluny de les enquestes que arribaven a donar-li fins a 15, després que aconseguís fins i tot superar el PNB en les dues eleccions generals de desembre i de juny.
Els socialistes bascos s’enfonsen i són els gran perdedors dels comicis. Cauen fins als 9 escons, enfront dels 16 que tenien fins ara. El PP d’Alfonso Alonso es manté i quedaria amb 9 parlamentaris, empatat amb els socialistes i només a un dels que va aconseguir el 2012.
El PNB guanya en els tres territoris i és l’únic partit que no pateix per la irrupció de Podem a la cambra basca. Per això, va celebrar els resultats com si es tractés d’una majoria absoluta, preparat fins i tot per primera vegada una carpa a l’exterior de la seva seu a Bilbao.
El PSE podria tornar a pactar amb Urkullu (tots dos partits sumen 38 escons, la majoria absoluta al Parlament) i permetre governar els nacionalistes, que sembla que es decanten per mantenir l’acord que va mantenir la passada legislatura amb els socialistes, fet que permetria a la formació d’Idoia Mendia mantenir-se com a formació central en la política basca, tot i la caiguda dels vots d’aquestes elecccions.
EH Bildu, manté el tipus malgrat no tenir candidat oficial després que el Constitucional no permetés concórrer Arnaldo Otegi als comicis, i manté Guipúscoa com un dels feus, on aconsegueix 8 representants, a només un del PNV. El PP segueix mantenint la força a Àlaba, on aconsegueix 5 escons, en segona posició, per darrere del PNB i empatat en escons amb EH Bildu.

FEIJOO REEDITA LA MAJORIA ABSOLUTA DEL PP A GALÍCIA
El president de la Xunta de Galícia i candidat del Partit Popular a la reeleció, Alberto Núñez Feijóo, ha aconseguit una tercera majoria absoluta consecutiva en les eleccions gallegues gràcies als 41 escons, dos més que el 2012, que suma el PP, amb el 93% dels vots escrutats. El Partit Socialista de Galícia deixaria de ser la segona força més votada en aquesta comunitat autònoma amb 14 diputats, quatre menys que en les passades autonòmiques, i no evitaria així el sorpasso d’En Marea, la marca gallega de Podem, que es quedaria amb 14 però guanyaria en vots. El Bloc Nacionalista Gallec aconseguiria sis escons, un resultat similar al de fa quatre anys, mentre que Ciutadans es quedaria sense representació a la cambra.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477