crisi humanitària

Europa central i de l'est vol tancar fronteres i retornar els refugiats

Onze països, entre els quals Alemanya, aposten per millorar la seguretat dels límits territorials i signar acords de repatriació amb estats africans

Europa central i de l'est vol tancar fronteres i retornar els refugiatsAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Millorar la seguretat de les fronteres exteriors de la Unió Europea i signar acords de repatriació amb països africans des dels quals arriben migrants van ser les principals exigències dels líders d’onze països reunits ahir a Viena. L’objectiu ha de ser “frenar la migració il·legal tant com sigui possible”, va explicar la cancellera alemanya, Angela Merkel, davant la premsa, després de diverses hores de deliberacions.

Per això, l’agència europea de fronteres Frontex haurà d’ampliar les seves responsabilitats i capacitats, va afirmar Merkel. Va afegir que s’han d’agilitzar les repatriacions de persones que no tenen perspectiva d’asil, mitjançant acords amb països com el Pakistan, l’Afganistan i estats del nord d’Àfrica.

“Volem lluitar contra la il·legalitat i reforçar la legalitat”, va concloure la cancellera, que es va reunir ahir amb els líders de deu països més, entre els quals Àustria, Grècia i Hongria, que conformen l’anomenada ruta dels Balcans, per la qual milers de refugiats i emigrants han entrat a Europa. A la cimera també participen els caps de Govern d’Eslovènia, Croàcia, Sèrbia, Albània, Bulgària i Macedònia, així com el ministre de l’Interior romanès. S’hi van unir el president de Consell Europeu, Donald Tusk, i el comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramópulos.

Tusk va declarar ahir que la ruta dels Balcans s’ha de tancar “per sempre”. Tot i el tancament oficial de la ruta el febrer passat, uns 50.000 immigrants van seguir arribant de forma il·legal a Alemanya i 18.000 més a Àustria, va destacar ahir el canceller federal austríac i amfitrió de la cimera, Christian Kern.

Aquestes xifres demostren que el tancament funciona, “encara que no en la mesura que es pugui dir que el problema està resolt”, va dir Kern, que es va mostrar satisfet per la “franquesa” de la reunió d’ahir.

“Hem de pressionar més. Si fracassem i si col·lapsa l’acord amb Turquia (per enviar de tornada a refugiats), el projecte europeu afrontaria una prova massiva de resistència”, va advertir el canceller austríac.

Kern va destacar la “gran unitat” dels líders reunits a Viena pel que fa a la necessitat de buscar nous acords amb països de sortida o trànsit de migrants. Per això, va proposar, la UE ha de seguir el model de l’acord assolit aquest any amb Turquia, que preveu la devolució de refugiats arribats irregularment des d’allí a Grècia a canvi de rebre legalment a Europa sol·licitants d’asil que estan en territori turc.

El cap de Govern austríac va esmentar països africans com ara Mali, Níger, Senegal i, sobretot, Egipte, des d’on estan sortint diàriament barcasses amb migrants que intenten travessar el Mediter­rani per arribar a Itàlia.

El primer ministre hongarès, Víktor Orban, també va plantejar aquesta necessitat i va advertir que a Egipte hi ha 5,5 milions de persones que esperen creuar a Europa. Conegut per la seva línia dura davant els immigrants, Orban va destacar ahir que els emigrants als quals tanca el pas Hongria no volen quedar-se en aquell país, sinó seguir cap a Alemanya. “Servim els interessos d’Alema­nya al mateix nivell que defensem els d’Hongria”, va assegurar, dient que això també és una forma de “solidaritat”.

Va tornar a rebutjar el sistema de quotes per reubicar els refugiats en tots els països comunitaris i es va presentar com el protector de les fronteres d’Europa.

tracking